Otręby te są produktem przemiału pszenicy orkisz. Znajdziemy w nich błonnik, który jest bardzo mocno przyswajalny, co sprawia że jest to produkt, który reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Ten gatunek otrębów jest znany z bardzo korzystnego działania na organizm, bardzo często korzysta się z niego w kuchni.
Właściwości:
Odmiana ta ma bardzo dużo atutów jeżeli chodzi o wartości zdrowotne. To źródło błonnika pokarmowego, który zmniejsza uczucie łaknienia. Otręby te regulują również pracę jelit, zmniejszają także szanse na zachorowanie na raka jelit.
Gatunek ten jest niskokaloryczny, więc będzie doskonałym składnikiem diety zakładającej redukcję. Otręby orkiszowe wzmacniają pracę serca oraz poprawiają koncentrację.
Zastosowanie:
Istnieje całe mnóstwo przepisów, gdzie znajdziemy zastosowanie tychże otrębów. Najczęściej jednak możemy przeczytać o nich w kontekście dodatków do jogurtów czy wypieków. Można je również dodawać do mięsa, sałatek czy warzyw. Co ważne – należy włączać je do diety stopniowo, nie należy przesadzać z nimi na samym początku używania.
Wartości odżywcze (na 100g):
Wartość energetyczna 278 kcal
Tłuszcz 4,5 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g
Węglowodany 20 g
W tym cukry 2 g
Błonnik 41 g
Białko 19 g
Sól 0,01 g
Wyprodukowano w Polsce
Zobacz także