Otręby żytnie to produkt, który zawiera najwięcej magnezu i potasu z całej rodziny otrębów. To sprawia, że jest to doskonały element diety dla osób z problemami z nadciśnieniem czy chorobami serca. Są także polecane osobom, które chcą się odchudzać i dopiero zaczynają z dietą. Otręby te bowiem pęcznieją po zjedzeniu, co sprawia, że uczucie głodu jest mniejsze.
Właściwości:
Ta odmiana otrębów jest niezwykle smaczna, zdrowa i przede wszystkim niedroga. Ten gatunek bardzo mocno ceniony jest za właściwości pomocne w walce z nadwagą, zawierają spore ilości błonnika, który jest przecież pomaga przy pracy układu pokarmowego. Znajdziemy w nich również witaminy A i B. Lekarze podkreślają także, że otręby te zwalczają szkodliwe substancje z naszego organizmu.
Sposób użycia:
Najczęściej spożywa się je w formie musli, klienci bardzo często jedzą je razem z jogurtami, sałatkami czy po prostu z mlekiem. Często spotkać się można również z przepisami na wypieki, które zawierają otręby żytnie jako jeden ze składników. Można także użyć ich w roli panierki.
Wartości odżywcze (na 100g):
Wartość energetyczna 281 kcal
Tłuszcz 4,3 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g
Węglowodany 26 g
W tym cukry 3 g
Błonnik 39 g
Białko 15 g
Sól 0,01 g
Wyprodukowano w Polsce