Mąka z ciecierzycy wytwarzana jest przez zmielenie ciecierzycy (cieciorki). Jest to warzywo strączkowe posiadające wspaniałe właściwości. Jest bogatym źródłem białka roślinnego, przez co osoby będące na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej często wybierają właśnie ten produkt.
Właściwości: mąka z ciecierzycy jest świetna nie tylko dla osób dbających o różnorodną dietę i wegetarian. Jest też bardzo dobra dla diabetologów, ponieważ zawiera niski indeks glikemiczny co nie powoduje nagłego wzrostu glukozy we krwi. Oprócz sporej ilości białka, występują w niej żelazo i kwas foliowy, które mogą korzystnie wpływać na przebieg procesów krwiotwórczych. Ciecierzyca zawiera w sobie dużo błonnika co powoduje, że jest bardzo sycąca i pomaga zachować dobrą formę i smukłą sylwetkę. Mąka z ciecierzycy jest niskokaloryczna i zawiera sporo żelaza, witaminy B6 oraz magnezu. Jest to produkt z natury bezglutenowy.
Zastosowanie: mąka z ciecierzycy używana jest do robienia hummusu, pysznych ciast, kotletów oraz pasztetów wege. Można upiec z niej orientalne pieczywo, które jest popularne w kuchni indyjskiej. Mąką z cieciorki można zagęszczać też zupy oraz gulasz.
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna 387 kcal
Tłuszcz 6,7 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g
Węglowodany 57,8 g
W tym cukry 10,8 g
Błonnik 10,8 g
Białko 22,4 g
Sól 0,16 g
Wyprodukowano w Polsce