Kasza jaglana to kasza powstająca z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Jest jedną z najstarszych kasz, przed wojną była ona najpopularniejszym dodatkiem do dań. Obecnie kasza jaglana ponownie odzyskuje swoją pozycję na "stole". Jest bardzo dobrym źródłem energii. Jest uniwersalnym produktem, ponieważ dobrze sprawdza się w daniach zarówno na słodko jak i na słono. Zalicza się do tzw. superfoods.
Właściwości:
Kasza jaglana wspomaga pamięć, a dzięki wysokiej zawartości krzemu, stymuluje przemianę materii. Stosowana przez sportowców, jednak należy jeść ją z umiarem - posiada wysoki indeks glikemiczny. Jednak gdy mamy problemy z trawieniem, to wysoki indeks glikemiczny jest atutem kaszy jaglanej.
Wartości odżywcze (na 100g):
Wartość energetyczna 351 kcal
Tłuszcz 2,9 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g
Węglowodany 68,4 g
W tym cukry 13,4 g
Błonnik 3,2 g
Białko 11,3 g
Sól 0,01 g
Wyprodukowano w Polsce