Kasza bulgur stanowi podstawę kuchni tureckiej. Jest uzyskiwana z pszenicy. Ziarna zbóż są gotowane, suszone, a potem rozdrabniane. W ten sposób uzyskujemy kaszę bulgur o brązowym kolorze i delikatnie orzechowym aromacie i smaku. Kasza ta syci dłużej niż ryż, do tego posiada szereg cennych walorów odżywczych.
Właściwości: kasza bulgur jest źródłem białka, błonnika, witamin z grupy B, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz minerałów, jak magnez, cynk, fosfor, selen, czy chrom. Daje długie uczucie sytości, do tego wspomaga trawienie i zapobiega wzdęciom. Dzięki swoim wartościom odżywczym jest polecana kobietom w ciąży.
Zastosowanie: kaszę bulgur z powodzeniem można używać do przygotowania najróżniejszych dań - słodkich, słonych, deserów, zup, czy przystawek. Świetnie sprawdza się jako dodatek do zapiekanek i sałatek.
Kraj pochodzenia: Ukraina
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna 328 kcal
Tłuszcz 1,3 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
Węglowodany 57,6 g
W tym cukry 0,4 g
Błonnik 18,3
Białko 12,3 g
Sól 0,04 g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.