Kasza kuskus wywodzi się z krajów arabskich, gdzie jest podstawą codziennej diety. Kasza ta jest bogata w białko, oraz posiada szereg innych cennych składników jak wapń, sód, kwas foliowy, czy witaminy z grupy B. Świetnie sprawdzi się w wersji słodkiej na śniadanie i deser, ale również w sytych obiadach.
Właściwości: kasza kuskus jest składnikiem bardzo niskokalorycznym. Mało tego - przy braku tłuszczu, cholesterolu i sodu, kasza ta charakteryzuje się dużą ilością białka i błonnika. Kasza kuskus jest kaszą lekkostrawną, nie podrażnia żołądka. Do tego jedna porcja kuskusu gwarantuje nam ponad połowę dziennego zapotrzebowania na selen.
Zastosowanie: zaletą kuskusu jest bardzo prosty sposób przyrządzania. Zalanie wodą, odczekanie kilku minut i gotowe. Kasza ta posiada neutralny smak, można ją używać w wielu daniach obiadowych. Idealnie sprawdzi się również w deserach, sałatkach, czy w burgerach.
Kraj pochodzenia: Włochy
Wartości odżywcze (na 100 g):
Wartość energetyczna 356 kcal
Tłuszcz 0,6 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g
Węglowodany 72,4 g
W tym cukry 0 g
Błonnik 5 g
Białko 12,8 g
Sól 0,03 g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.