Perz właściwy (Elymus repens) – jako surowiec zielarski wykorzystuje się kłącze. Związki bioaktywne obecne w perzu to m.in.: trycytyna (substancja podobna do inuliny), apropyren, flawonoidy, saponiny, olejek eteryczny, kwasy organiczne i wiele innych, wykazujących korzystne działanie na metabolizm.
Właściwości:
-Wspomaga procesy detoksykacyjne organizmu,
-Wspiera prawidłową przemianę materii,
-Działa moczopędne, wpływając korzystnie na pracę nerek.
Składniki: kłącze perzu 100%
Kraj pochodzenia: Polska
Zalecany sposób użycia odwar: 2 łyżki surowca zalać 2 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 5-10 minut. Odstawić na 30 minut, przecedzić. Spożywać kilka razy dziennie po pół szklanki.
Przeciwwskazania: nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.