Mirra jest żywicą, która wypływa z kolczastych krzewów należących do rodzaju balsamowców, czyli Commiphora, a najczęściej pozyskiwana jest z balsamowca mirra – Commiphora myrrha. Mirra najlepszej jakości wypływa z nich samoistnie i skrapla się na powierzchni kory. Aby przyspieszyć proces, korę nacina się, ale żywica uzyskana w ten sposób ma gorszą jakość. Po zbiorach mirrę pozostawia się na 2 tygodnie, aby stwardniała. Następnie jej grudki sortuje się według wielkości i przeznacza do handlu.
Zapach mirry jest dość nietypowy jak na żywicę, a to dlatego, że mirra posiada w swoim składzie więcej olejków eterycznych niż substancji żywicznych. Topniejąca mirra wydziela przyjemny, słodki, drzewno-cynamonowy zapach z nutą dojrzałej pomarańczy.
W dawnych czasach mirra miała zastosowanie lecznicze jako środek uśmierzający ból. Dodawano ją do wina, które podawano następnie skazańcom, aby zmniejszyć ich cierpienie. Mirra była także jednym z głównych składników kadzideł kościelnych rozpalanych podczas mszy świętej.
Według Chińczyków mirra „porusza krew”, dlatego stosują ją oni w problemach z krążeniem.
Skład:
Mirra 100%
Kraj pochodzenia:
Sudan
Zastosowanie:
Produkt aromatyczny.
Sposób użycia:
Kryształek żywicy należy położyć na rozżarzonym węgielku lub w metalowym naczyniu w pobliżu płomienia.