Orzechy brazylijskie to nasiona drzew bertolecji - rosną one dziko w lasach Amazonii.
Wysokość drzewa dochodzi nawet do 50 metrów.
W Polsce orzechy brazylijskie jeszcze nie są zbyt popularne, ale na świecie zostały już docenione przez konsumentów.
Orzechy brazylijskie - wartości zdrowotne
Tutaj nie ma zaskoczenia - orzechy brazylijskie są bardzo kaloryczne, zawierają aż 689 kcal na 100 gram. Nie należy się jednak tym zbytnio przejmować, bo nie są to puste kalorie, a wartościowa przekąska, głównie dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają na regulację poziomu złego cholesterolu. Ciekawostką jest również fakt, że orzech brazylijski ma w sobie aż 19 razy więcej selenu niż tuńczyk.
Orzechy brazylijskie - do czego użyć?
Orzechy brazylijskie przede wszystkim świetnie smakują solo - jako przekąska. Mają one delikatny, słodkawy smak i kremową konsystencję. Można je również dodać do wszelkiego rodzaju wypieków, deserów i sałatek. Orzechy brazylijskie nadają się również do produkcji masła orzechowego.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna 689 kcal
Tłuszcz 66,4 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 15,1 g
Węglowodany 4,8 g
- w tym cukry 2,3 g
Błonnik 7,5 g
Białko 14,3 g
Sól 0,01 g