Miechunka inaczej nazywana złotą jagodą Inków.
W smaku jest podobna do kiwi lub agrestu - słodka, kwaśna i gorzka jednocześnie.
Miechunka to ta sama rodzina roślin co np. papryka lub pomidor.
Miechunka - właściwości zdrowotne
Ze względu na dużą zawartość witaminy C jest doskonałym dodatkiem do diety podczas jesieni i zimy. Dzięki miechunce długo możemy cieszyć się zdrowymi stawami i pięknym wyglądem - spowalnia ona procesy starzenia się skóry. Zawiera duże ilości witaminy A i witamin z grupy B, dzięki czemu wspomaga wzrok, zwiększa sprawność intelektualną, redukuje stres, a przy tym polepsza nastrój psychiczny. Obniżają także poziom złego cholesterolu.
Miechunka - do czego użyć?
W kuchni sprawdzi się do jogurtów, owsianek czy koktajlu. Ze względu na swój smak dobrze skomponuje się z daniami wytrawnymi. Można przyrządzić z jej dodatkiem konfitury.