Tymol to bezbarwne ciało stałe o piekącym smaku i charakterystycznym zapachu macierzanki. Składnik olejków eterycznych z tymianku, oregano, cząbru. Ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze.
Tymol stosowany jest przez pszczelarzy do zwalczania warrozy - choroby pszczół.
W postaci roztworów stosuje się miejscowo na opryszczkę, afty, trądzik, ropne wypryski.
Składniki: tymol CZDA (czystość powyżej 99,5%). Ze względu na jego formę może ulegać krystalizacji. Jest to proces naturalny.
Zastosowanie: przeznaczony do stosowania zewnętrznego (rany, otarcia, trądzik) i w pszczelarstwie. W przypadku stosowania zewnętrznego na skórę może zwiększać absorpcję 5-fluorouracylu stosowanego w chemioterapii.
Kraj pochodzenia: Indie
Przeciwwskazania: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji, do użytku zewnętrznego, toksyczny, unikać kontaktu z oczami
Ważność do końca 06.2023