Właściwości:
Owoce kasztanowca bogate są w saponiny i kumaryny: eskulinę i fraksynę oraz flawonoidy tj. kwercetyna. Dzięki tym związkom, wywierają one korzystny wpływ na naczynia krwionośne oraz samą krew. Wpływają na stopień uszczelnienia naczyń krwionośnych i ich uelastycznienia. Zmniejszają przepuszczalność i zapobiegają pękaniu naczyń krwionośnych przy urazach. Przyczyniają się do zapobiegania powstawania zakrzepów wewnątrz naczyń. Przetwory z owoców kasztanowca stosowane są w profilaktyce zakrzepicy żył i w rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych. Przetwory z owoców kasztanowca wykazują działanie przeciwzapalne oraz usprawniają krążenie obwodowe, mózgowe i wieńcowe, a także krążenie skórne. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu oraz przeciwzakrzepowemu mogą być wykorzystywane w profilaktyce miażdżycy. Dodatkowo owoce kasztanowca przyśpieszają zmniejszanie się obrzęków oraz łagodzą objawy alergii.
Składniki:
Owoc kasztanowca 100%