Bogate w błonnik suszone śliwki ułatwiają spalanie tłuszczu, a zawarte w śliwkach pektyny powodują uczucie sytości, dlatego też warto zastąpić nimi odchudzające farmaceutyki.
Opakowanie zawiera 100% suszonej śliwki węgierki, z pestką oraz żadnych dodatków i konserwantów.
100g śliwek wyprodukowano z 800g świeżych owoców!
Produkt naturalny,
bez konserwantów,
niesiarkowany,
pakowany ręcznie.
Nasza rada: Śliwki są bardzo słodkie i sycące o konsystencji masy krówkowej. Przed spożyciem zalecamy odmoczyć śliwki w gorącej wodzie - są mocno wysuszone. Suszone śliwki są szybką, a zarazem zdrową przekąską w pracy czy w podróży. Pokrojone i odpestkowane mogą być dodatkiem do płatków śniadaniowych, deserów, ciast i owsianek.
Jak suszymy śliwki?
Świeże owoce śliwek po umyciu układamy na półkach w suszarni. Następnie suszymy gorącym powietrzem w temperaturze poniżej 70°C, aby maksymalnie zachować w malinach wartości odżywcze.
Wartość odżywcza w 100 g: wartość energetyczna 800kJ/190 kcal, tłuszcz 0,36 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,08 g, węglowodany 49,8 g, w tym cukry 34,2 g, błonnik 11,2 g, białko 2,4 g, sól < 0,01 g
Śliwki powinny docenić kobiety zmagające się z pękającymi naczynkami, owoce te bowiem zawierają znaczną ilość witaminy K, która reguluje proces krzepnięcia krwi, oraz witaminy C, uszczelniającej naczynia krwionośne. Z kolei zawarte w śliwkach przeciwutleniacze opóźniają proces starzenia się, a więc i powstawania zmarszczek. Mają także znaczne ilości beta-karotenu, których przeciwutleniające właściwości zapobiegają chorobom serca. Suszone śliwki są źródłem błonnika, potasu, miedzi, związków fenolowych i boru, które regulują metabolizm glukozy oraz pracę układu krążenia. Biorą również udział w metabolizmie tkanki kostnej, chronią przed rakiem oraz przyczyniają się do lepszego trawienia.
Suszone śliwki neutralizują nadmiar wydzielanych kwasów trawiennych, zapobiegają zaparciom, przeciwdziałają zatruciom. Są bogate w błonnik i ułatwiają spalanie tłuszczu. Śliwki hamują wchłanianie cholesterolu, a zawarty w nich magnez i witamina B6 korzystnie oddziałuje na układ nerwowy.
DODATKOWE INFORMACJE
Jak przechowywać
Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu. Przy dłuższym okresie przechowywania, zawarty w owocach cukier krystalizuje się w owocu. Oraz w formie białych kropeczek na powierzchni. Staje się on przez to ziarnisty - nie zmienia to jednak jego u
Kraj pochodzenia surowców
Polska
Rodzaj uprawy
Konwencjonalna