Morele zawierają sporo witaminy B2, C, PP. Są także bardzo dobrym źródłem potasu, żelaza, fosforu oraz wapnia. W morelach znajduje się też znaczna ilość błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na procesy trawienne. Morele (zwłaszcza suszone) są zasadotwórcze, dzięki czemu przeciwdziałają zakwaszeniu organizmu i są szczególnie polecane przy nadkwasocie i zaburzeniach przemiany materii.
Prosty skład: Opakowanie zawiera 100% suszonych owoców moreli z certyfikowanych upraw rolnictwa ekologicznego.
Suszone morele to:
Produkt naturalny
Bez konserwantów
Niesiarkowany
Pakowany ręcznie
Wartość odżywcza w 100g: wartość energetyczna 1169 kJ/277 kcal; tłuszcz 0,5 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g; węglowodany 71,5 g; w tym cukry 41,5 g; błonnik 14,3 g; białko 3,8 g; sól 0,004 g
Nasza rada
Suszone owoce moreli mogą być także szybką, a zarazem zdrową przekąską w pracy czy w podróży lub dodatkiem do płatków śniadaniowych, deserów, ciast i owsianek.
Jak suszymy owoce moreli?
Krojone owoce suszymy w sposób naturalny, gorącym powietrzem w temperaturze poniżej 70°C. Wszystko po to, by zachować maksymalną ilość wartości odżywczych. Po wysuszeniu owoce przechodzą proces selekcji.