Glicyna pozytywnie wpływa na procesy intelektualne. Wycisza i poprawia jakość snu. Wspomaga regenerację wątroby.
Właściwości:
Glicyna to najprostszy aminokwas białkowy. Zaliczana jest do aminokwasów endogennych (produkowanych naturalnie w organizmie). Naturalna synteza jest często niewystarczająca, dlatego konieczne jest dostarczanie jej wraz z pożywieniem.
Sposób użycia:
1 miarka 1-3 razy dziennie. Wymieszać z wodą, spożywać przed posiłkiem. 1 płaska miarka 1 ml to około 600 mg glicyny.
Zalecana dzienna porcja wynosi 1800 mg glicyny.
Przeciwwskazania:
Ciąża, karmienie piersią, wystąpienie nadwrażliwości.
Uwaga:
Nie należy stosować glicyny podczas przyjmowania klozapiny (leku stosowanego w łagodzeniu schizofrenii), ponieważ może dochodzić do obniżenia jej skuteczności.
Zastosowanie:
Koncentracja, pamięć, po treningu, rany i otarcia