Herbatka leśne czary 100g NATURA WITA

    Herbatka leśne czary 100g NATURA WITA

    Natura Wita
    Obecnie brak na stanie
    10,90 zł
    Brutto

    Kompozycja składników utworzona ze starannie dobranych owoców lasu ma łagodny smak i zapach. Stanowi naturalne źródło witamin i soli mineralnych, pomoże zregenerować organizm i chronić przed przeziębieniem.

    Ceny w sklepie internetowym i sklepach stacjonarnych mogą się różnić.
    Logo Tpay
     

    Skład:

    Wielkość opakowania: 100g

    Porcja jednorazowa: 1 łyżeczka

    Składniki100g (opakowanie)
    RWS
    Kwiat hibiskusa32%<>
    Owoc tarniny9%<>
    Owoc jarzębiny14%<>
    Owoc bzu czarnego9%<>

    RWS - Dzienna referencyjna wartość spożycia

    <> Nie ustalono dziennej referencyjnej wartości spożycia

    Składniki:

    Kwiat hibiskusa, jabłko, owoc jarzębiny 14%, owoc bzu czarnego 9%, owoc tarniny 9%, skórka dzikiej róży, owoc aronii, owoc borówki czarnej, owoc wiśni, kwiat akacji, kwiat lipy, kwiat bzu czarnego.

    Właściwości składników:

    Hibiskus
    Hibiskus (kwiat malwy sudańskiej) to wyjątkowo cenne źródło naturalnej witaminy C oraz wapnia, witamin i soli mineralnych.
    Przyspiesza on przemianę materii, zmniejsza wchłanianie w jelitach, działa wzmacniająco na wątrobę i oczyszcza organizm. W afrykańskiej medycynie ludowej przypisuje się mu antybakteryjne i moczopędne działanie, dzięki czemu zapobiega zastojom wody w organizmie. Kwiat hibiskusa ma również właściwości obniżające ciśnienie krwi, a polisacharydy wzmacniają odporność organizmu. Działa on też kojąco, przeciwzapalnie oraz łagodzi podrażnienia.

    Owoc jarzębiny
    Owoc jarzębiny działa wzmacniająco, witaminizująco, moczopędnie, przeciwzapalnie w obrębie dróg moczowych i błon śluzowych przewodu pokarmowego, a także ściągająco, przeciwbiegunkowo i przeciwmiażdżycowo.
    Stosuje się go w chorobach przewodu pokarmowego w biegunkach, w nieżytach, w chorobach wątroby i dróg żółciowych, jako środek osłaniający i odtruwający wątrobę. Skuteczny jest w osłabieniu nerek, w stanach zapalnych dróg moczowych i w kamicy moczowej. Podaje się go również w chorobach obwodowego krążenia krwi, w kruchości naczyń krwionośnych, w żylakach odbytu i w miażdżycy. Stosuje się go w chorobach spowodowanych niedoborem witamin A i C – takich, jak choroby oczu (m.in. jaskra, zaćma), a także w alergiach, paradontozie, w wypadaniu zębów i włosów.

    Owoc bzu czarnego
    Owoc bzu czarnego działa napotnie, moczopędnie, lekko przeczyszczająco i słabo przeciwbólowo oraz przeciwreumatycznie i przeciwzapalnie. To tzw. środek czyszczący krew, gdyż usuwa z organizmu (m.in. z potem, moczem) szkodliwe produkty przemiany materii i trujące toksyny.

    Owoc tarniny
    Owoc tarniny działa przeciwbiegunkowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
    Stosuje się go w lekkich zapaleniach błony śluzowej jamy ustnej i gardła, nieżytach żołądka i jelit oraz w łagodnych biegunkach.

    Dzika róża
    Dzika róża wykazuje działanie wzmacniające, odżywcze, witaminizujące, oczyszczające, przeciwzapalne, ściągające, poprawiające trawienie, żółciopędne, wykrztuśne, przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, wzmacniające nerki oraz krew, zwiększające popęd płciowy, regulujące miesiączkowanie i przeciwdepresyjne.
    Wielokierunkowe działanie róży wynika z dużej zawartości witaminy C, w połączeniu z innymi witaminami. Witamina C w organizmie bierze udział w procesach utleniania i redukcji, a to podstawowe procesy toczące się w całym organizmie we wszystkich narządach i we wszystkich tkankach. Warto nadmienić, iż witamina C zawarta w róży jest aktywna i trwała w przeciwieństwie do syntetycznej, która przedawkowana jest przyczyną m.in. biegunki czy kamieni nerkowych.
    Cenną właściwością witaminy C jest hamowanie powstania nitrozoamin, które są związkami rakotwórczymi i powstają w przewodzie pokarmowym po spożyciu przenawożonych azotem roślin i innych pokarmów zawierających nadmiar azotu, między innymi wędlin.
    Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta u dzieci, u kobiet w ciąży oraz u matek karmiących, w czasie choroby, zwłaszcza przebiegającej z gorączką, u palaczy, u alkoholików, u ludzi pijących dużo kawy i herbaty, u lekomanów i u narkomanów.
    Owoce róży stosuje się w spadku odporności organizmu, w osłabieniu mechanizmów obronnych, w chorobach zakaźnych, przeziębieniach, w infekcjach bakteryjnych i wirusowych, zwłaszcza przebiegających z wysoką gorączką, a także w chorobie nowotworowej. Różę stosuje się również u rekonwalescentów po wszelkich chorobach, szczególnie długotrwałych, zakaźnych, po wszelkiego typu operacjach.

    Owoc aronii
    Owoc aronii jest znakomitym źródłem wielu cennych substancji czynnych (antocyjany), witamin, karotenu, mikroelementów, błonnika i pektyn. Dzięki swoim właściwościom zwany jest źródłem zdrowia i młodości.
    Antocyjany podobnie jak witaminy C, E, A – należą do tzw. antyutleniaczy zapobiegających tworzeniu szkodliwych cząsteczek tlenu. Działalność antocyjanów opóźnia proces starzenia się, ułatwia przemianę materii (zwłaszcza gospodarkę tłuszczową organizmu), łagodzi dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby. Dzięki tym wszystkim zaletom owoc aronii jest wykorzystywany w profilaktyce chorób serca, układu krwionośnego oraz układu nerwowego.

    Owoc borówki czarnej
    Owoc borówki czarnej jest „lekiem” przewodu pokarmowego. Działa on odtruwająco, przeciwbiegunkowo, przeciwbakteryjnie i przeciwpasożytniczo. Ponadto reguluje i wzmacnia układ krążenia, działa za naczynia wieńcowe oraz na naczynia krwionośne oczu, poprawia widzenie o zmierzchu.

    Kwiat akacji
    Kwiat akacji zawierają olejek eteryczny, flawonoidy, cukry, kwasy organiczne, sole mineralne. Działa żółciopędnie, moczopędnie, rozkurczowo i uspokajająco.
    Stosuje się go w niedoczynności wydzielniczej nerek.

    Lipa
    Lipa działa napotnie i osłaniająco na drogi oddechowe, bezpośrednio na gruczoły potowe jak również za pośrednictwem nerwów układu współczulnego. Wykazuje działanie na jelita i na narządy rodne kobiet, moczopędne, rozluźniające na mięśnie gładkie (szczególnie naczyń krwionośnych). Wpływa na konsystencję krwi, obniża jej lepkość i przeciwdziała zlepianiu się krwinek, działa gojąco na naczynia krwionośne i na skórę. Wzmacnia żołądek, stymuluje wydzielanie soku żołądkowego i równocześnie działa osłaniająco, a także żółciopędnie, ułatwiając przepływ żółci do dwunastnicy. Wykazuje również bardzo korzystne wzmacniające i kojące działanie na system nerwowy, uspokaja nerwy i ułatwia zasypianie.
    Stosuje się ją jako środek napotny w chorobach zakaźnych układu oddechowego w tzw. chorobach przeziębieniowych, w grypie, w zapaleniu oskrzeli, płuc i gardła, w anginie, a także w nieżytach przewlekłych, w dychawicy oskrzelowej. Polecana jest ludziom pracującym umysłowo – w stanach znużenia, przemęczenia i w słabej koncentracji uwagi. Lipę stosuje się w zaburzeniach trawienia, w chorobach metabolicznych i w miażdżycy.
    Zewnętrznie stosuje się ją do pielęgnacji i do leczenia skóry, do usuwania piegów, w podrażnieniach i w świądzie skóry, a także wpływa korzystnie na porost włosów.

    Kwiat bzu czarnego
    Kwiat bzu czarnego działa słabo napotnie i moczopędnie. Stosuje się go w gorączce, w przeziębieniu, w stanach nieżytowych płuc i górnych dróg oddechowych, a także jako środek oczyszczający w chorobie reumatycznej.

    Sposób użycia:

    Zalać pełną łyżeczkę suszu i zaparzać 5-10 minut.

    Przeciwwskazania:

    Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu. W okresie ciąży i karmienia piersią przed zastosowaniem należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

    Przechowywanie:

    Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej.

    Ważne:

    Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) prawidłowo zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka. Nie należy przekraczać maksymalnej zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

    Producent:

    Natura Vita Kopernia 9, 28-400 Pińczów

    5902194540070

    6 innych produktów w tej samej kategorii: