Olej kokosowy bezwonny powstaje poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos nuciffera) i pozbawiony jest smaku oraz aromatu kokosa. Ze względu na swoją stałą postać, olej kokosowy nadaje się także do smarowania pieczywa, może zastąpić masło lub margarynę w pieczeniu oraz oliwę czy olej w sałatkach. W kuchni olej kokosowy można używać do smażenia i gotowania w wysokich temperaturach (temp. dymienia 230ºC). W temp. do 25ºC olej zachowuje postać stałą, przy wyższej temperaturze przechodzi w postać płynną.
Składniki: olej kokosowy BIO bezwonny (rafinowany) 100%
Kraj pochodzenia: Filipiny
Nie wymaga przechowywania w lodówce.
Wartość odżywcza w 100g:
wartość energetyczna: 3700kJ/900kcal
tłuszcz: 100g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 91g
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone 7g
węglowodany: 0g
w tym cukry: 0g
białko: 0g
sól: 0g