Echinacea angustifolia (jeżówka wąskolistna) - właściwości:
-wykazuje pozytywny wpływ na budowanie i podniesienie wydolności układu odpornościowego,
-w wygodnej i przyswajalnej formie nalewki.
Surowcem zielarskim jest korzeń jeżówki wąskolistnej, zawierający echinacynę, olejki eteryczne, glikoproteiny, alkamidy oraz flawonoidy. Już setki lat temu jeżówka stosowana była przez rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej, którzy wykorzystywali ją w celu przyśpieszania gojenia się ran, łagodzenia miejsc po ukąszeniach owadów oraz wspierali nią procesy odtruwania organizmu. Jeżówka wspomaga organizm w walce z bakteriami, wirusami i grzybami oraz optymalizuje odpowiedź przeciwzapalną organizmu. Warto zaopatrzyć się w nią w okresach narażenia na infekcję, ponieważ stanowi świetny środek wzmacniający naturalną odporność.
Właściwości prozdrowotne:
-wspiera pracę układu odpornościowego
-działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo oraz przeciwgrzybiczo
-korzystnie wpływa na prawidłową odpowiedź przeciwzapalną organizmu
Skład:
Korzeń Echinacea angustifolia, certyfikowany alkohol etylowy, gliceryna roślinna, woda destylowana.
Zawartość alkoholu w nalewce: 35-45%
Zalecany sposób użycia:
Porcja zakraplacza 2 razy dziennie. Porcję rozcieńczyć w ½ szklanki wody lub soku. 1 porcja zakraplacza (pipety) to około 0,5 ml.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodny miejscu niedostępnym dla dzieci. Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania:
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Nie stosować łącznie z lekami immunosupresyjnymi i glikokortykosteroidami.
Preparat nie powinien być stosowany przez osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, białaczkę lub AIDS.