Cynamon cejloński jest najcenniejszą odmianą tej przyprawy. Ma niższą zawartością kumaryny i kwalifikuje się go jako zioło lecznicze. Jest łagodniejszy i słodszy w smaku niż zwykły.
Ekologiczna kawa orkiszowaOrkisz to stara pierwotna forma pszenicy. Jej uprawa była modna głównie w średniowieczu. Dzisiaj odtwarza się w wielu krajach ten gatunek, ponieważ jego walory zdrowotne trudno przecenić. Według literatury orkisz bogaty jest w białko, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i biopierwiastki. Spożywany w postaci kawy...
Ekologiczna kawa żołędziówka Kawa z żołędzi jest cenionym od pokoleń napojem prozdrowotnym. W przeszłości w Europie nie znano pitej dziś kawy z nasion kawowca. Do sporządzania napoju w charakterze kawy używano różnych dostępnych surowców. Jednym z najbardziej znanych były nasiona dębu. Kawa z żołędzi w Europie Środkowo-Wschodniej lokalnie była...
W skład kadzidełka wchodzą zioła o działaniu odstraszającym owady (komary, muchy, gzy itp.). Podczas spalania z ziół uwalniają się olejki eteryczne, które unoszą się w powietrzu i skutecznie odstraszają owady. Kadzidełko można palić na zewnątrz oraz wewnątrz, umieszczając je np. pod stołem lub stawiając w drzwiach wejściowych lub oknie. Kadzidełko jest w...
Cykoria latte to bezkofeinowa, lekka kawa rozpuszczalna o aksamitnej konsystencji i przyjemnym aromacie korzennych przypraw. Ekstrakt z ziarna owsa nadaje kawie mlecznej barwy i równoważy intensywny smak korzenia cykorii. Cykoria i owies wpływają korzystnie na układ pokarmowy, szczególnie zdrowie jelit oraz wspomagają trawienie. Dodatkowo topinambur...
Sposób użycia: Wewnętrznie: Zaleca się dawkę 6-8 gramów (u dorosłych) i 3-4 gramów (u dzieci) dziennie. Łyżeczka ma zazwyczaj pojemność 5 gramów. Olej można dodawać do jedzenia. Oleju z wiesiołka nie należy podgrzewać, ponieważ traci on wtedy swoje cenne właściwości. Zewnętrznie: 3-4 krople bezpośrednio na skórę i masować opuszkami palców przez 20-30...