Wspiera układ sercowo-naczyniowy na wielu poziomach: chroni serce i naczynia krwionośne, dba o prawidłowe ciśnienie i krążenie krwi.
Szałwia czerwona (Salvia miltiorrhiza), znana również jako danshen, to jeden z gatunków wieloletnich bylin należących do rodziny jasnowatych (Lamiaceae). Surowcem zielarskim jest jej zgrubiały i szkarłatny z zewnątrz korzeń. Gatunek jest rodzimy dla Japonii i Chin – jego właściwości prozdrowotne sprawiły, że znakomicie wpisał się w styl chińskiej tradycyjnej medycyny. Surowiec od wieków stosowany był przez tamtejszych medyków w przypadku krwotoków, poronień, bolesnych miesiączek i zapalenia wątroby.
Współcześnie szałwia czerwona budzi nie mniejsze zainteresowanie naukowców, którzy postanowili ustalić, co stoi za jej szczególnym działaniem. W jej składzie znaleziono (do tej pory) ponad 50 związków aktywnych, m.in. flawonoidy, kwasy fenolowe, di- i triterpeny oraz steroidy. Do grupy diterpenów należą wykryte w częściach podziemnych rośliny tanszinony – czerwono-pomarańczowe pigmenty odpowiedzialne za charakterystyczny kolor korzeni szałwii. To właśnie ich obecność w surowcu jest wiązana z właściwościami:
- promującymi przepływ wieńcowy
- wzmacniającymi parametry wydolnościowe serca
- wpływającymi pozytywnie na stan naczyń krwionośnych i ciśnienie
- wywierającymi korzystny wpływ na wątrobę
Składniki:
1 kapsułka zawiera 700 mg ekstraktu z szałwii czerwonokorzeniowej (Salvia militorrhiza) standaryzowanego na zawartość 2% tanszinonu IIA. Kapsułka celulozowa.
Zalecany sposób użycia:
Zalecana dzienna porcja do spożycia: 1 kapsułka 3 razy dziennie. Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Zawartość w dziennej porcji (3 kapsułki): 2100 mg ekstraktu z szałwii czerwonokorzeniowej.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety oraz nie zastąpią zdrowego trybu życia.
Zobacz także