4,65 zł
Bylica piołun ziele, ma wszechstronne zastosowanie, m.in. jest polecana przy zapaleniu i zmęczeniu, posiada działanie pobudzające wydzielanie soku żołądkowego.
Bylica piołun (Artemisia absinthium) – zwana potocznie absyntem lub piołunem, jest to roślina należąca do rodziny astrowatych o pierzastosiecznych liściach i jasnożółtych kwiatostanach. Kwitnie zwykle przez cały okres letni.
Naturalnie występuje w Europie, Azji oraz w Afryce Północnej. Surowiec zielarski stanowi ziele piołunu, które obfituje w liczne glikozydy, związki kumarynowe, olejek lotny zawierający tujon, artemitynę (flawonoid) oraz całą gamę innych ważnych substancji bioaktywnych. Starożytne cywilizacje bardzo dobrze znały bylicę piołun, którą stosowały jako przyprawę kuchenną oraz aromatyzowały nią piwa i miody pitne. Obecnie także produkuje się z niej wysokoprocentowy alkohol zwany absyntem. Jednak najcenniejsze dla zdrowia zastosowanie tej rośliny znajdujemy w fitoterapii, która traktuje bylicę jako środek wspierający prawidłowe trawienie, wykazujący działanie przeciwgrzybiczne i przeciwpasożytnicze. Napar z piołunu sprawdza się w przypadku uczucia ciężkości po posiłku, a także jako relaksująca herbatka, kojąca nerwy i przynosząca spokojny sen.
Właściwości prozdrowotne:
Skład:
Piołun ziele dziko rosnące 100%.
Bylica piołun ziele dostępne w postaci ciętej lub mielonej.
Produkt najwyższej jakości!
Kraj pochodzenia: Polska.
Zalecany sposób użycia:
Ziele cięte
Napar: 1 łyżkę ziela zalać 1 szklanką wrzątku, przykryć i parzyć 30 minut. Spożywać 1 szklankę naparu dziennie podzieloną na kilka małych porcji.
Ziele mielone
Pół łyżeczki proszku zalać niewielką ilością gorącej wody. Po ostudzeniu wypić razem z osadem.
Stosować 2 razy dziennie lub częściej w mniejszych porcjach.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania:
Nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.
Część rośliny: | ziele |
---|---|
Sposób zbioru: | Ze stanowisk naturalnych |
Tradycyjna medycyna: | Europejska |
Kraj pochodzenia: | Polska |
Smak: | gorzki |
Zdrowie: | Sprawne jelita, Mocna wątroba, Trawienie |
Zastosowanie: | przyspieszanie metabolizmu |
Ostrzeżenia: | nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji, nie stosować u małych dzieci |
Zobacz także