Wakoucha czarna herbata BIO 60 g MOYA
    Wakoucha czarna herbata BIO 60 g MOYA
    Wakoucha czarna herbata BIO 60 g MOYA

    Wakoucha czarna herbata BIO 60 g MOYA

    Obecnie brak na stanie
    38,00 zł
    Brutto

    MOYA WAKOUCHA organiczna japońska czarna herbata

     

    Smak tej czarnej herbaty liściastej jest wyrafinowany, delikatnie kwiatowy z wyczuwalnymi nutami miodu i przypraw. Słowo „kou-cha” 紅茶 tłumaczy się jako „herbatę o kolorze karmazynu”. To określenie wakoucha zawdzięcza miękkiej japońskiej wodzie, którą susz barwił na odcień ciemnej czerwieni z domieszką błękitu. Również dlatego w przeszłości była ona nazywana herbatą czerwoną. Po zaparzeniu wodą o średniej twardości, bardziej typową dla krajów Europy, napar z wakouchy nabiera intensywnego koloru ciemnego bursztynu. Moya Wakoucha pochodzi z regionu Mie na wyspie Honsiu.

    Czarna herbata wakoucha sprawdzi się jako towarzyszka posiłków oraz deserów, których słodycz przełamie swoim smakiem. Jak każda czarna herbata, także wakoucha po zbiorach jest suszona, a następnie poddawana procesowi fermentacji, co odróżnia ją od herbaty zielonej. Wynikiem tego procesu jest jej ciemny kolor, lekko ziemisty smak i niższa zawartość kofeiny niż na przykład w zielonej senchy. Czarna herbata ma działanie wspomagające układ trawienny. Napar z wakouchy może być źródłem aminokwasów, beta karotenu, kwasu foliowego, potasu, wapnia i fosforu. Jako że wciąż niewielu rolników w Japonii decyduje się na produkcję czarnej herbaty, wakoucha pozostaje suszem nietuzinkowym i rzadko spotykanym.


    Wakoucha nadaje się do 1 krotnego zaparzania.


    Kraj pochodzenia:
     Japonia 


    Skład: 100% organiczna zielona herbata wakoucha 


    Sposób parzenia: 2-3g na 150ml | 3-4 min. | 90-95°C


    CZYM RÓŻNIĄ SIĘ HERBATY MOYA?

     SENCHA-NO.21HOJICHAGENMAICHAKUKICHABANCHAWAKOUCHA
    SKŁADNIKI:Zielona herbata SenchaPrażone liście zielonej herbaty SenchaZielona herbata Sencha & ziarna prażonego brązowego ryżuGałązki zielonej herbatyZielona herbata BanchaCzarna herbata Wakoucha
    SMAK:Lekko słodki z ziemną nutąUnikalny, drzewny aromatSłodko- maślany, orzechowyDelikatnie słodki i lekko orzechowy z nutami morzaDelikatny roślinny z gorzkim posmakiemdelikatnie kwiatowy z nutami słodowymi
    KOLOR NAPARU:Zielonkawo-złotyKarmazynowy brązJasnożółtyJasnozielonyJasny żółto-zielony odcieńbursztynowy
    POCHODZENIE:Kagoshima, Kyushu, JaponiaKagoshima, Kyushu, JaponiaKagoshima, Kyushu, JaponiaKagoshima, Kyushu, JaponiaKagoshima, Kyushu, JaponiaWyspa Honsiu, Japonia
    CERTYFIKAT EKOLOGICZNY:TakTakTakTakTakTak
    POZIOM TEINY:WysokiNiskiŚredniNiskiŚredniŚredni
    POLECANE SPOŻYCIE:Przed południemWieczorem, polecana również w diecie makrobiotycznejPo południu, często spożywana do posiłkówWieczorem, polecana również w diecie makrobiotycznejO każdej porze dniaO każdej porze dnia
    5903849453141

    Zobacz także

    6 innych produktów w tej samej kategorii: