Babka jajowata
pochodzi głównie z południowo-zachodniej Azji i z północnej Afryki. W Indiach stosowana jest od ponad dwóch tysięcy lat. Łupina babki jajowatej jest bogatym źródłem rozpuszczalnego, śluzowatego błonnika pokarmowego, dzięki czemu skutecznie wspomaga metabolizm i pracę jelit. W przypadku zaparć zmiękcza konsystencję treści jelitowej, zwiększa jej objętość, co poprawia perystaltykę jelit i ułatwia oraz przyspiesza wypróżnianie. Posiada ona zdolność absorpcji toksyn w przewodzie pokarmowym, poprawia trawienie, wpływa pozytywnie na wzrost liczby dobrych bakterii w jelitach, oczyszcza je oraz łagodzi objawy biegunki. Jednocześnie wspomaga ona odchudzanie zmniejszając uczucie głodu, co korzystnie wpływa na zmniejszenie apetytu. Podana trzy godziny przed posiłkiem i bezpośrednio po posiłku w znacznym stopniu zwiększa uczucie nasycenia. Regularne spożywanie łupiny babki jajowatej łagodnie obniża poposiłkowy wzrost poziomu glukozy oraz cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Nasiono i łupina babki jajowatej są również stosowane jako lek osłaniający (np. w chorobie wrzodowej). Pomaga ona utrzymać dobrą kondycję organizmu i poprawia wygląd cery.
Babka płesznik
jest naturalnym źródłem błonnika stąd znalazła ona powszechne zastosowanie jako środek regulujący wypróżnianie. Przez wzgląd na zwiększanie lepkości treści jelitowej stosuje się ją w biegunkach, ponieważ normalizuje czas przejścia mas kałowych przez jelita i tym samym częstość defekacji. Wykorzystywane jest ona także w leczeniu okresowych zaparć oraz gdy łatwe wypróżnianie jest szczególnie wskazane, np. przy hemoroidach (guzkach krwawniczych odbytu), w okresie ciąży. Jako środek śluzowy i przeciwzapalny babkę płesznik podaje się dla osłony w przebiegu choroby wrzodowej, w leczeniu podrażnień przewodu pokarmowego oraz w zespole jelita drażliwego. Wskazane jest także przyjmowanie jej podczas przeprowadzania kuracji odchudzających, ponieważ ogranicza ona wchłanianie tłuszczu, zmniejsza uczucie głodu oraz wpływa na przemianę materii.
Stosuje się ją w chorobach przewodu pokarmowego (zaparcia, biegunki, hemoroidy, wrzody żołądka, zespół jelita drażliwego, itp.); w celu obniżenia poziomu cholesterolu LDL; w celu regulacji poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2; zewnętrznie w stanach zapalnych, atopowym zapaleniu skóry, suchości skóry, trądziku różowatym i łuszczycy SKŁAD: nasiona babki płesznik, łupina babki jajowatej
Skład: łupina babki jajowatej, nasiona babki płesznik
Sposób przygotowania: dwie łyżeczki produktu zlać 3/4 szklanki wody, mleka, soku lub innego płynu. dobrze wymieszać i wypić. Innym sposobem jest dodawanie błonnika do jogurtu, serka, zupy lub łączenie z innym produktem spożywczym.
Ważne! W czasie spożywania błonnika należy wypić dodatkowo około 1/2l wody.