Te piękne, purpurowe kwiaty dodadzą uroku każdej herbacie. Można je również wykorzystać do zdobienia potraw.
Gomfrena kulista (Gomphrena globosa) – cenionym surowcem w zielarstwie są kwiaty gomfreny. W ich składzie znajdziemy saponiny, fitosterole oraz szereg flawonoidów o wysokim potencjale antyoksydacyjnym. W medycynie tradycyjnej wykorzystuje się ją do przemywania ran oraz spożywa w postaci naparów, aby wesprzeć pracę układu immunologicznego. Ze względu na silne działanie przeciwutleniające roślina ta pozytywnie wpływa na liczne funkcje w organizmie. Warto sięgać po herbatki z kwiatów gomfreny dla wzmocnienia całego ciała, w okresach intensywnej pracy, bądź w przypadku obniżonej odporności. Regularnie spożywane pomagają poczuć napływ świeżej energii i motywacji do działania.
Właściwości prozdrowotne: wspiera pracę układu odpornościowego. Pomaga w walce drobnoustrojami. Optymalizuje naturalną odpowiedź przeciwzapalną organizmu. Wspiera prawidłowe procesy metaboliczne. Dba o zdrowy wygląd skóry.
Skład: kwiat gomfreny 100%
Kraj pochodzenia: Chiny
Zalecany sposób użycia: napar: 1 łyżkę kwiatów zalej szklanką wrzącej wody. Przykryj i odstaw na 10-15 minut. Napar możesz pić bez ograniczeń, a także zastosować go jako tonik do twarzy. Możesz również stosować jako dodatek do herbat.
Sposób przechowywania: Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci! Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania: Nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.
Zdrowie: stres, napięcie, przeciwutleniacze, antyoksydanty
Zastosowanie: oczyszczanie organizmu, pielęgnacja twarzy