Pestki dyni słyną ze swoich właściwości. Ich regularne spożywanie przyczyni się do poprawy twojego stanu zdrowia. Ponadto z uwagi na obecność tryptofanu są pomocne przy bezsenności i niepokoju. Pomogą przy zwalczaniu pasożytów w organizmie. Tylko pół szklanki pestek dyni wystarczy, abyś zapewnił sobie dzienne spożycie magnezu. Jeśli masz problemy ze skurczami mięśni, stresem, a twoje paznokcie i włosy są słabe, to może być twój sposób na poprawę tej sytuacji.
Zastosowanie:
Najlepszym wyjściem jest spożycie "na surowo", jednak znana jest praktyka prażenia pestek. Tu trzeba zaznaczyć, że nie można tego robić dłużej niż 20 minut. Po ponad 20 minutach prażenia pestki dyni tracą swoje wartości odżywcze. Pestki dyni sprawdzają się jako dodatek do chleba czy wszelakich sałatek.
Kraj pochodzenia:
Polska
Wartości odżywcze na 100 g:
Wartość energetyczna 589 kcal
Tłuszcz 45,8 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 8,84 g
Węglowodany 12,7 g
W tym cukry 11,3 g
Błonnik: 10 g
Białko 28,9 g
Sól 0,05 g
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.