Bilavit Olejek eteryczny copaiba - 10 ml
    Bilavit Olejek eteryczny copaiba - 10 ml

    Bilavit Olejek eteryczny copaiba - 10 ml

    5907678403650
    44,69 zł
    Brutto

    Olejek eteryczny copaiba pozyskiwany jest z pnia drzewa gatunku Copaifera, który występuje licznie na terenach Ameryki Południowej. Do produkcji czystego olejku potrzebna jest oleożywica, którą uzyskuje się poprzez delikatne nacięcie kory. Tak zebrany surowiec poddaje się następnie procesowi destylacji parą wodną, który pozwala zachować większość cennych właściwości żywicy w bardzo stabilnej (i wygodnej) formie.

     
    Olejek eteryczny szałwiowy

    Olejek copaiba - właściwości

    Olejek copaiba znany jest przede wszystkim ze swojej silnej aktywności przeciwzapalnej i przeciwutleniającej - hamuje aktywność mediatorów stanu zapalnego i obniża ilość rodników tlenowych. Stosowany regularnie ujędrnia, nawilża i poprawia kondycję skóry, zmniejsza też widoczność przebarwień. Produkt jest bardzo pomocny w terapii wielu chorób dermatologicznych (np. wysypki, egzemy, trądzik).

    Copaiba posiada udowodnione działanie antyseptyczne. Oczyszcza rany i zapobiega zakażeniom - nawet niewielka ilość preparatu skutecznie hamuje rozwój bakterii i drobnoustrojów, co istotnie wspomaga i przyspiesza proces gojenia. Olejek stosowany miejscowo redukuje bóle stawów i mięśni (związane ze stanem chorobowym lub przeciążeniem) oraz poprawia krążenie krwi.

    Wykorzystywany jest także w aromaterapii. Ma złożony, bogaty zapach - drzewny i pikantny, słodki, ale jednocześnie delikatny - może przypominać aromat miodu lub cynamonu. Olejek poprawia nastrój i wykazuje działanie uspokajające, łagodzi niepokój i stres. Co ciekawe, w wielu kulturach bywa stosowany jako afrodyzjak, skuteczny i naturalny.

    Pochodzenie surowca: Kopaiba to gatunek drzewa naturalnie występujący na terenach Ameryki Południowej, głównie Brazylii.

    INCI: Copaifera Officinalis Resin Oil

    Działanie: antyseptyczne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, uspokojające

    Zapach: słodki, drzewny, żywiczny, ziemisty

    Kolor: jasnożółty

    Nuta: bazy

    Zalecana aplikacja: do masażu, do inhalacji, do kąpieli, w dyfuzorze

    Przeciwwskazania: Może podrażniać skórę wrażliwą. Przy pierwszym użyciu należy wykonać test miejscowy. Nieodpowiedni dla kobiet w ciąży i dzieci do 6 roku życia.

    Pasuje do niego olejek: cedr, geranium, neroli, ylang ylang

    209 Przedmioty

    Zobacz także