Słodziki i cukier
Cukier ekologiczny i zdrowe substancje słodzące – słodycz z natury
Zdrowy cukier – czy te dwa słowa się nie wykluczają?
Absolutnie nie! W naszym sklepie online znajdziesz naturalne i korzystne
dla organizmu zamienniki białego cukru, które pozwolą Ci cieszyć się
słodkim smakiem potraw, a jednocześnie zatroszczyć o zdrowie i kondycję
ciała. Ksylitol, syrop klonowy, erytrytol, cukier trzcinowy i syrop
daktylowy – nasz asortyment zawiera szeroki wachlarz substancji, które z
powodzeniem zastąpią rafinowany cukier spożywczy w formie białych
kryształków. Jeśli priorytetem jest dla Ciebie naturalna żywność, dobra
forma i wysoka odporność, wcale nie musisz rezygnować z ulubionych dań.
Wybierz produkt bio, którym z powodzeniem posłodzisz ulubiony napój, a
także dodasz go do domowych ciast, ciasteczek i fit deserów.
Przygotowaliśmy dla Ciebie ofertę od uznanych i sprawdzonych
producentów, którzy stawiają na cukry i słodziki najwyższej jakości, o
cennych właściwościach zdrowotnych, mniejszej ilości kalorii, ale w
dalszym ciągu bardzo słodkim smaku.
Naturalne słodziki i najlepsze cukry bio – zalety i korzyści zdrowotne
Dlaczego warto korzystać z substancji, które zastępują
klasyczne białe drobinki z cukierniczki? Powodów jest wiele. Zwykły
cukier spożywczy to puste kalorie, widmo próchnicy, a także jedna z
przyczyny nowotworów, otyłości i chorób krążenia. Produkty alternatywne
pozwalają ograniczyć zagrożenie tymi czynnikami, a dodatkowo wykazują
szereg pozytywnych oddziaływań na ludzki organizm. Ksylitol, czyli
cukier brzozowy, zawiera blisko połowę mniej kalorii niż ten klasyczny, a
dodatkowo ma dużo niższy indeks glikemiczny. Tym samym nie powoduje
nagłych i silnych wahań poziomu glukozy we krwi. Ponadto ksylitol pomaga
odkwasić organizm, zadbać o mikroflorę jelit, a także przeciwdziała
próchnicy, co jest szczególnie istotne u dzieci. Dobrą alternatywą jest
również cukier kokosowy bio, który zawiera błonnik pokarmowy, a także
żelazo, cynk, magnez i ważne dla pracy układu nerwowego witaminy z grupy
B. Również ten produkt ma stosunkowo niskie IG i jest dobrym
rozwiązaniem dla diabetyków.
Zdrowe zamienniki cukru – ekologiczne produkty dla dzieci i dorosłych
Naturalne substancje słodzące warto uwzględnić w swojej
diecie nawet wówczas, gdy nie zmagasz się z cukrzycą i wahaniami glukozy
we krwi. To inwestycja w zdrowie organizmu, która zawsze się zwraca.
Ekologiczny cukier możesz nie tylko dodawać do herbaty, kawy i innych
ulubionych płynów, ale również stosować do pieczenia ciast, deserów
domowej roboty, powideł, dżemów i kompotów. Ograniczając ilość kalorii,
zadbasz o sylwetkę i dobrą kondycję narządów wewnętrznych, a zarazem
zachowasz atrakcyjny smak potraw, napojów i kuchennych wypieków. Zdrowe
słodziki, takie jak erytrytol, ksylitol czy cukier trzcinowy, powinny
pochodzić ze sprawdzonego, certyfikowanego źródła i takie właśnie
produkty znajdziesz w ofercie naszego sklepu ekologicznego. Melasa z
buraka cukrowego sprawdzi się doskonale jako krem do smarowania pieczywa
czy placków na słodko. Z powodzeniem zastąpi smarowidła pełne
sztucznych dodatków, pod którymi uginają się często sklepowe półki.
Syrop klonowy bio, syrop daktylowy – właściwości i zastosowanie w kuchni
Ciekawymi i chętnie wybieranymi alternatywami dla cukru są
również naturalne syropy. Ekologiczny syrop klonowy jest mniej
kaloryczny niż zwykłe białe kryształki. Przejawia też liczne działania
prozdrowotne, ponieważ zawiera wiele witamin, minerałów i
przeciwutleniaczy. Badania naukowe wykazały, że może mieć wpływ na
zapobieganie nowotworom i cukrzycy, a także wspomagać leczenie
miażdżycy. Nasz sklep internetowy ze zdrową żywnością oferuje syropy
klonowe bez konserwantów, w wersji bio, pochodzące z certyfikowanych
upraw. W naszym asortymencie znajdziesz zarówno wersję jasną, jak i
ciemną tego produktu. Warto jednak wspomnieć, że ma on stosunkowo wysoki
indeks glikemiczny, dlatego nie zaleca się jego stosowania osobom z
cukrzycą, kandydozą czy nadwagą. Jeśli pragniesz zrezygnować z
klasycznego cukru, zwróć również uwagę na syrop daktylowy bio –
doskonały do ciast, naleśników czy owsianki, a także rozmaitych napojów.
Innym ciekawym rozwiązaniem jest ekologiczny syrop z agawy, który z
powodzeniem dodasz do lodów, słodkich przekąsek czy domowych wafli.
Erytrytol, stewia, cukier trzcinowy – warto je stosować zamiast cukru
Jakie jeszcze naturalne słodziki sprawdzą się na co dzień w
kuchni? Coraz większą popularnością cieszy się erytrytol, który jest
nieco mniej słodki niż cukier, ale dużo od niego zdrowszy. Wizualnie
przypomina swój klasyczny odpowiednik, ale na tym podobieństwa się
kończą. Erytrytol ma zerowy indeks glikemiczny i minimalną ilość
kalorii, dlatego jest idealny dla osób zmagających się z cukrzycą i
odchudzających się. Ta niezwykła substancja słodząca chroni też zęby
przed próchnicą. Możesz jej używać podczas robienia przetworów, dżemów,
konfitur, wypieków, a także słodzić nią herbatę czy owsiankę. Również
stewia uznawana jest za dobry zamiennik cukru – kupisz ją u nas w formie
tabletek lub proszku. Nasz asortyment obejmuje także cukier trzcinowy
bio oraz miód faceliowy czy akacjowy, które świetnie się sprawdzą jako
zdrowy słodzik.