Bez kategorii

Zielona herbata – na odchudzanie, pobudzenie i zdrowsze serce

zielona herbata.jpg

Właściwości zdrowotne zielonej herbaty

Zielona herbata, czyli Camellia sinensis pochodzi z Chin, jednak dziś jest znana pod niemal każdą szerokością geograficzną. Obecnie uprawiana jest w przede wszystkim w Azji, ale także w Afryce czy na Bliskim Wschodzie. Tradycja głosi, że jej potencjał odkrył blisko pięć tysięcy lat temu legendarny cesarz Shen Nung.

Działanie zielonej herbaty i jej wpływ na organizm:

  • jest źródłem katechin i polifenoli, które mają właściwości przeciwutleniające,

  • hamuje aktywność wolnych rodników i spowalnia procesy starzenia,

  • zmniejsza ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej serca,

  • ma właściwości antyrakowe (zwłaszcza w kontekście raka żołądka, prostaty, piersi czy pęcherza),

  • wykazuje działanie neuroprotekcyjne i wspiera układ nerwowy,

  • wspiera kondycję śródbłonka naczyniowego,

  • pomaga utrzymać prawidłową masę ciała,

  • wspomaga redukcję stanów zapalnych w organizmie.

Prozdrowotne właściwości zielonej herbaty zostały potwierdzone przez szereg badań przeprowadzonych z udziałem ludzi, zwierząt, a także in vitro. Ceniony jest jej świeży, lekko trawiasty smak i stymulujący wpływ na funkcje poznawcze. To wszystko sprawia, że wiele osób chętnie wybiera zieloną herbatę zamiast kawy.

Czy zielona herbata odchudza? Najważniejsze argumenty

Badania naukowe potwierdzają, że Camellia sinensis może być skutecznym wsparciem w walce z nadwagą i otyłością. Choć nie jest magicznym remedium na nadmiar kilogramów, to stanowi cenne uzupełnienie kuracji odchudzających. W dużym stopniu odpowiadają za to zawarte w niej katechiny – flawonoidy o silnym działaniu antyoksydacyjnym.

Dlaczego zielona herbata jest tak chętnie stosowana na odchudzanie? Osoby, które sięgają po nią regularnie notują mniejszą wagę ciała, niższy poziom tkanki tłuszczowej oraz mniejszy obwód bioder i talii. Zależność tę potwierdzają między innymi badania przeprowadzone przez naukowców na Tajwanie czy przez Hase i współpracowników.

Naukowcy wykazali również, że zielona herbata wpływa korzystnie na metabolizm lipidów oraz ich wchłanianie. Ponadto hamuje wchłanianie glukozy, wpływając na obniżenie jej poziomu we krwi. Stymuluje również termogenezę, wspierając tym samym organizm w procesie spalania tłuszczu.

Zarówno napar, jak i ekstrakt z zielonej herbaty mogą być skutecznym wsparciem w walce o szczupłą sylwetkę i wymarzoną wagę.

Herbata zielona na koncentrację i przypływ energii

Czy zielona herbata pobudza? Tak, ale czyni to subtelniej niż „mała czarna”. Osoby wrażliwe na działanie kawy mogą z powodzeniem sięgnąć po zielony napar, który – odpowiednio parzony – skutecznie postawi je na nogi.

Chcąc wydobyć pobudzające właściwości herbaty zielonej, powinniśmy zalać ją przegotowaną wodą o temperaturze 70-80°C i parzyć przez maksymalnie 2-3 minuty. Tak przygotowana doda nam energii, rozjaśni umysł i sprawi, że łatwiej poradzimy sobie z codziennymi zadaniami.

Zielona herbata jest źródłem kofeiny, choć zawiera jej mniej niż kawa. Jedna szklanka aromatycznego zielonego napoju to około 20-40 mg kofeiny (a właściwie teiny, która jest z nią identyczna pod względem budowy chemicznej). Ta stosunkowo niewielka ilość wystarcza, by zmniejszyć senność, poprawić produktywność umysłową i zwiększyć skupienie uwagi.

Herbata pobudza w łagodniejszy sposób niż kawa, ale za to działa stabilniej i dłużej. Dzięki temu unikniemy nagłego spadku energii, a także nerwowości i rozdrażnienia, które może towarzyszyć piciu kawy.

Warto dodać, że w przypadku parzenia herbaty przez 6-8 minut uzyskamy napar o działaniu uspokajającym. Tę właściwość zawdzięczamy obecności L-teaniny – aminokwasu o działaniu kojącym i relaksującym.

Zielona herbata dla zdrowia serca i układu krwionośnego

Kolejną udokumentowaną zaletą zielonej herbaty jest jej korzystny wpływ na układ krążenia. Dzięki wysokiej zawartości polifenoli (szczególnie katechin) pomaga ona obniżyć ryzyko zachorowania na schorzenia serca i układu naczyniowego. Stanowi źródło cennego polifenolu EGCG, który wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi. Substancja ta hamuje również zlepianie się płytek krwi, co zmniejsza prawdopodobieństwo powstawania groźnych zakrzepów.

Zielona herbata obniża ryzyko nadciśnienia tętniczego, a także wspiera leczenie tej choroby. Badania wykazały też, że zmniejsza poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów oraz pomaga zapobiegać miażdżycy.

Japońskie badania przeprowadzone na grupie blisko 6000 tysięcy kobiet powyżej 40 lat pokazały, że picie zielonej herbaty w dużym stopniu chroni przed udarem mózgu. Panie, które piły każdego dnia powyżej 3 filiżanek naparu miały 10 razy mniejsze ryzyko udaru niż kobiety, które nie spożywały herbaty w ogóle.

Substancje zawarte w herbacie zielonej, w tym EGCG, zmniejszają także ryzyko choroby niedokrwiennej serca oraz pomagają zapobiec zawałowi serca i jego negatywnym skutkom.

Ekstrakt z zielonej herbaty czy aromatyczny napar z suszu?

W sklepach ze zdrową żywnością i suplementami diety dostępne są zarówno zielona herbata w kapsułkach, jak i w postaci suszonych liści. To, jaką opcję wybierzemy, zależy od naszych indywidualnych preferencji. Każda z nich pozwala bowiem czerpać ze zdrowotnych właściwości herbaty zielonej.

Gorący napar z liści Camellia sinensis jest polecany wszystkim zwolennikom smaku i aromatu tego zielonego płynu. Docenią go też osoby, które chcą szybko uzyskać efekt pobudzenia, rozjaśnienia myśli i poprawy koncentracji.

Suplementy diety z ekstraktem z zielonej herbaty sprawdzą się w przypadku osób, które nie przepadają za jej smakiem lub nie mają czasu na regularne zaparzanie. Sięgajmy jednak wyłącznie po wysokiej jakości kapsułki, które zawierają skoncentrowany wyciąg z liści standaryzowany na konkretną ilość polifenoli i EGCG, jak na przykład w preparacie Life Extension Mega Green Tea Extract. Pozwoli to wykorzystać dobroczynny potencjał herbaty i cieszyć się jej korzystnym wpływem na mózg, serce i poziom energii.

Bibliografia:

1. Drygas W., Kozińska J., Turek I. A., Zielona herbata jako czynnik protekcyjny w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób serca i naczyń, Kardiologia Polska 2012; 70, 8: 848–852.

2. Całka J., Juranek J., Zasadowski A., Niektóre aspekty leczniczego działania zielonej herbaty, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2008, 1, 5-14.

3. Baraniak J., Kania M., Wybrane właściwości biologiczne i farmakologiczne zielonej herbaty (Camellia sinensis (L.) O. Kuntze), Postępy Fitoterapii, 2011, 1, 34-40.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *