Bez kategorii

Suszone daktyle – porcja zdrowia czy kaloryczna bomba?

suszone daktyle.jpg

Wartości odżywcze suszonych daktyli

Należysz do grona wielbicieli daktyli i utożsamiasz się z podmiotem lirycznym słynnego wiersza Danuty Wawiłow? Jeśli tak, mamy dla Ciebie dobrą informację. Suszone daktyle to świetne źródło błonnika, który wpływa zbawiennie na perystaltykę jelit i pomaga uregulować wypróżnienia.

Zawierają również bogaty arsenał witamin i minerałów. Wśród nich szczególną uwagę zwraca wysoki udział witamin z grupy B, a także potasu, magnezu, fosforu i żelaza. Spożywając je regularnie, dostarczysz też sobie porcję witamin C, K, E i A oraz wapnia i selenu.

Batony z daktylami czy kulki mocy to świetne źródło energii, gdyż suszone daktyle zawierają dużo węglowodanów. Sprawdzą się również jako osobna przekąska podczas wycieczki, intensywnego dnia, a także przed lub po treningu sportowym.

Tuczą czy odchudzają? Kaloryczność i IG daktyli

Przeciwnicy daktyli podkreślają wysoką zawartość cukru w tych owocach. Dodatkowo zaznaczają, że są to przede wszystkim owiane złą sławą cukry proste, czyli fruktoza, glukoza i sacharoza. Podkreśla się także ich wysoką kaloryczność: 100 g suszonych daktyli dostarcza około 300 kcal (czasem nawet więcej). Ich indeks glikemiczny może przekraczać 100 IG.

Czy to dyskwalifikuje daktyle jako zdrowy produkt? Otóż nie. Co prawda regularne zjadanie całej paczki może skutkować tyciem, jednak spożywanie umiarkowanych ilości sprzyja odchudzaniu. Wystarczy kilka daktyli dziennie, aby zyskać uczucie sytości na dłużej i wspomóc pasaż jelitowy. Efekt to przyspieszenie procesu oczyszczania jelit ze złogów i toksyn.

Obecny w suszonych owocach błonnik sprawia, że łatwiej jest utrzymać stabilny poziom cukru i uniknąć podjadania. Niewielka porcja daktyli może z powodzeniem pomóc w utracie zbędnych kilogramów. Sprawi też, że zaspokoisz apetyt na słodycze i łatwiej powstrzymasz się przed zjadaniem niezdrowych przekąsek.

Może Cię zainteresować: Mleczko pszczele – na co pomaga? Właściwości, działanie, zastosowania

Suszone daktyle i ich właściwości zdrowotne

Daktyle to nie tylko słodka przyjemność dla kubków smakowych, ale również całkiem sporo korzyści zdrowotnych. Są polecane sportowcom, osobom dbającym o zdrową dietę, pragnącym zachować młodość, a nawet kobietom w ciąży.

Trawienie i jelita

Suszone daktyle to jeden ze sprawdzonych naturalnych sposobów na zaparcia. Sięgaj nie, jeśli Twoim problemem jest spowolniona perystaltyka jelit. Są także polecane przy nadkwasocie, gdyż neutralizują kwasy żołądkowe.

Serce i cholesterol

Dzięki wysokiej zawartości potasu daktyle wzmacniają układ sercowo-naczyniowy oraz wspierają prawidłowe ciśnienie krwi. Są źródłem naturalnych salicylanów, które mają właściwości przeciwzakrzepowe. Przeciwdziałają miażdżycy i pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.

Zdrowy układ nerwowy

Czy wiesz, że nadmiar słodyczy w diecie może powodować depresję i działać destrukcyjnie na pamięć? Dlatego zamień słodycze na daktyle. Te suszone owoce wzmacniają układ nerwowy i wspierają walkę z depresją i lękiem. Dzięki nim wzmocnisz procesy pamięciowe, zadbasz o dobry nastrój i łatwiej przyswoisz nowe informacje.

Wsparcie antyoksydacyjne

Suszone daktyle znajdują się w ścisłej czołówce owoców dostarczających najwyższą dawkę przeciwutleniaczy. Tym samym zapobiegają uszkodzeniom komórek związanym ze stresem oksydacyjnym i spowalniają starzenie. Kilka daktyli każdego dnia to większa szansa na dłuższe życie bez chorób.

Szybki i sprawny poród

Czy można jeść daktyle w ciąży? Nie tylko można, ale wręcz trzeba! Jeśli spodziewasz się dziecka, ich regularne spożywanie uwrażliwi szyjkę macicy na działanie oksytocyny. Efektem będzie jej sprawniejsze rozwieranie się podczas porodu i większa szansa na bezpieczne, naturalne rozwiązanie. Jeśli jednak cierpisz na cukrzycę ciążową, koniecznie skonsultuj jedzenie daktyli z lekarzem.

Przeciwwskazania do jedzenia daktyli

Choć są naprawdę zdrowe, istnieje grupa osób, które powinny na nie uważać. Daktyle nie są polecane osobom ze skłonnością do migreny, gdyż zawierają migrenogenną tyraminę.

Nie są również wskazane przy zespole jelita drażliwego (IBS) oraz przy stanach zapalnych żołądka. Kolejnym przeciwwskazaniem jest alergia na salicylany.

Czy można jeść daktyle przy cukrzycy? Tak, ale w niewielkich ilościach i nigdy jako samodzielną przekąskę. Diabetycy powinni spożywać te owoce w połączeniu ze zdrowymi tłuszczami i białkiem. Takie zestawienie spowolni wchłanianie cukru i pomoże utrzymać glikemię na odpowiednim poziomie.

Przeczytaj również: Jak zmniejszyć apetyt na słodycze? Zacznij od uzupełnienia niedoborów

Świeże czy suszone daktyle – które z nich są zdrowsze?

Zarówno suszone, jak i świeże daktyle mogą być elementem zdrowej diety. Dzieli je jednak kilka istotnych różnic.

Suszone daktyle mają niemal o połowę więcej kalorii niż ich świeży odpowiedni. Zawierają jednak więcej błonnika, a zatem są lepsze na zaparcia i poprawę trawienia. Są również bardziej odpowiednie dla sportowców, gdyż szybciej dostarczają niezbędnej energii. Jest w nich więcej żelaza i wapnia, a więc skuteczniej wspierają walkę z osteoporozą i anemią.

Świeże daktyle są zdecydowanie mniej kaloryczne, dzięki czemu lepiej sprawdzą się podczas intensywnego odchudzania z deficytem kalorii. Mają także dużo niższy indeks glikemiczny (odmiana Medjool to 43-54 IG). Z tego względu są lepszym rozwiązaniem przy cukrzycy i insulinooporności Kryje się w nich również więcej witaminy C.

W sklepie ze zdrową żywnością Zawsze Naturalnie znajdziesz wysokiej jakości bio daktyle bez pestek, niesiarkowane. Oferujemy również bogaty wybór zdrowych przekąsek z suszonymi daktylami: batony, ciastka czy granole.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *