Blog
Rozgrzewające herbaty i ziołowe napary na jesienną słotę
Jesienne herbaty rozgrzewające – naturalne wsparcie w chłodne dni
Jesień to nie tylko złota aura pełna kolorowych liści, ale również stale obniżające się temperatury, deszcze i coraz krótsze dni. To także okres, w którym jesteśmy coraz częściej narażeni na przemoczenie, przemarznięcie i nagłe przejścia z zimnych do ciepłych wnętrz (i odwrotnie). To wszystko sprzyja obniżonej odporności i namnażaniu się wirusów, które pozwalają sobie na coraz śmielsze ataki. Sięganie po ciepłe napary i rozgrzewające herbatki pomoże nam zmniejszyć negatywny wpływ pogody na organizm.
Herbata z imbirem i kurkumą – wzmacniająca odporność i przeciwzapalna
To jedna z najskuteczniejszych mieszanek na przeziębienie i zimne dni. Dzięki dodatkowi imbiru ma silne działanie rozgrzewające i pobudzające krążenie, co pozwala organizmowi szybciej poradzić sobie z wewnętrznym chłodem. Pomaga również zwalczać stany zapalne (także w drogach oddechowych). Nie bez znaczenia są właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe imbiru.
Podobne właściwości posiada kurkuma, która dodatkowo wykazuje silniejsze działanie przeciwzapalne i ma duży potencjał antyoksydacyjny. Połączenie tych składników zapewnia wsparcie antywirusowe i pomaga rozgrzać organizm, gdy czujemy, że zbliża się infekcja.
Na rynku zdrowej żywności beż trudu znajdziemy gotowe ekologiczne susze do przygotowania ziołowego naparu. Możemy również zrobić samodzielnie rozgrzewającą herbatę z imbirem i kurkumą, wykorzystując świeże korzenie tych roślin. Wystarczy pokroić na plasterki dwucentymetrowe kawałki imbiru i kurkumy, zalać szklanką wody i gotować przez 10 minut na wolnym ogniu. Po przecedzeniu możemy dodać odrobinę miodu lub kilka kropli cytryny. Z kolei szczypta pieprzu zwiększy przyswajalność kurkuminy.
Herbata z cynamonem, goździkami i kardamonem – rozgrzewające trio
Taki zestaw przypraw korzennych to idealny element jesiennej profilaktyki zdrowotnej. Pijąc napar stworzony przy ich użyciu, uzyskamy silny efekt rozgrzania i pobudzenia krążenia wewnątrz organizmu. To połączenie zapewnia też wsparcie dla odporności, efekt przeciwzapalny i łagodne pobudzenie. Dodatkowym bonusem jest korzystny wpływ herbaty na trawienie, które w okresie jesienno-zimowym często spowalnia.
Cynamon, goździki i kardamon są często elementem gotowych mieszanek herbacianych. Mogą również posłużyć do przygotowania samodzielnego naparu. W tym celu potrzebujemy 1 laski cynamonu, 3 goździków i 2 nasion kardamonu (delikatnie rozgniecionych). Zagotowujemy w garnuszku 250 ml wody, po czym wrzucamy przyprawy i gotujemy je przez 10 minut na małym ogniu. Przecedzamy i w razie potrzeby wzbogacamy smak miodem lub sokiem z cytryny.
Napar ziołowy z lipy i malin – na gorączkę, przeziębienie i uspokojenie
To doskonałe rozwiązanie zarówno dla osób walczących z infekcją, jak i pragnących jej zapobiec. Zarówno liście i owoce malin, jak i kwiaty lipy działają napotnie i pomagają obniżyć gorączkę. Wypijanie ciepłego naparu podczas przeziębienia delikatnie rozgrzewa i zmniejsza nieprzyjemne uczucie zimna oraz dreszcze. Ponadto kwiat lipy działa osłonowo na błony śluzowe dróg oddechowych, łagodząc podrażnienie i zmniejszając ból gardła. Herbatę z lipy i malin warto zaparzać również wówczas, gdy zmarznięci wracamy do domu po ciężkim dniu i chcemy, by po naszym ciele rozeszło się przyjemne ciepło. Dodatkowo wzmocnimy wówczas odporność, a właściwości relaksujące takiego naparu pomogą nam szybciej się zregenerować.
Naturalne herbaty na wzmocnienie, infekcje i lepszą odporność
Napar z dzikiej róży z miodem to nieodzowne wsparcie w walce z drobnoustrojami. Owoce dzikiej róży to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C, która stymuluje produkcję interferonu i zwiększa aktywność limfocytów T i B. Dodatek miodu – „naturalnego antybiotyku” – sprawia, że herbata z dzikiej róży wspiera walkę z wirusami i bakteriami. Pamiętajmy jednak, aby dodawać miód dopiero wówczas, gdy napar przestanie być gorący.
Również napar z owoców czarnego bzu pomaga wzmocnić system immunologiczny w sezonie jesienno-zimowym. Owoce tej rośliny są dobrym źródłem antocyjanów i garbników, czyli silnych antyoksydantów. Zawierają również witaminy A i C oraz witaminy z grupy B. Regularne picie herbaty z owoców czarnego bzu może zmniejszać ryzyko przeziębienia czy grypy w okresie wzmożonej zachorowalności.
Z kolei napar z kwiatów czarnego bzu warto stosować podczas infekcji układu oddechowego, gdy doskwiera nam kaszel, ból gardła i gorączka. Działa on napotnie, przeciwgorączkowo i wykrztuśnie. Kwiaty bzu czarnego są także źródłem składników o działaniu przeciwzapalnym i pomagają łagodzić podrażnienie gardła. To cenne naturalne wsparcie w walce z sezonowymi infekcjami.
Sięgajmy do skarbca ziół i roślin, aby wzmocnić organizm w naturalny sposób. Natura daje nam wiele możliwości, które pomagają łagodniej przejść przez infekcje górnych dróg oddechowych, a także skuteczniej im zapobiegać. Możemy z powodzeniem sięgać po gotowe ekologiczne susze, jak również komponować własne napary z ulubionych ziół, przypraw i owoców.