Blog
Co pić w upały? Zdrowe i smaczne propozycje na lato
Dobre nawodnienie podczas upałów – dlaczego jest tak ważne?
Wakacje i letnie urlopy to dla wielu osób czas intensywnego ruchu, wycieczek i uprawiania sportu. Jednak nawet gdy podczas skwaru wylegujemy się na plaży, organizm intensywnie traci wodę. Wzmożone pocenie skutkuje utratą elektrolitów, osłabieniem, rozdrażnieniem i pogorszeniem funkcji poznawczych. W skrajnych przypadkach może dojść do zaburzeń pracy serca czy udaru cieplnego.
Wzmożone pragnienie podczas upałów może oznaczać, że jesteśmy już odwodnieni. Nie czekajmy na ten moment – pijmy płyny często, regularnie i w większych ilościach niż zwykle. Szczególnie jeśli dużo się ruszamy i pocimy.
Co pić w czasie upałów, aby uniknąć nadmiernej utraty wody i zaburzeń termoregulacji? Woda to tylko jedna z opcji. Jak najczęściej sięgajmy po orzeźwiające napoje na lato, które nie tylko dobrze smakują, ale też wzmacniają organizm w czasie wysokich temperatur.
Zdrowe napoje na lato, które uzupełniają poziom płynów
Popularne napoje gazowane czy mocno słodzone soki są mniej lub bardziej niezdrowe, a dodatkowo sprzyjają odwodnieniu. Pamiętajmy, że napój chłodzący powinien być nie tylko smaczny, ale również nieść korzyści dla organizmu. Poniżej znajdują się przykłady napojów, które zaspokoją pragnienie i przyniosą radość kubkom smakowym.
Zimna yerba mate – pobudzenie i orzeźwienie
Yerba mate w wersji schłodzonej, czyli tereré, idealnie sprawdzi się w gorące dni. To idealna alternatywa dla kawy, którą podczas upałów warto ograniczać ze względu na jej działanie moczopędne. Tereré nie tylko zwiększa poziom energii i rozjaśnia umysł, ale również dostarcza porcję antyoksydantów, saponin, witamin i minerałów. Świetnie gasi pragnienie, doskonale chłodzi i pomaga utrzymać odpowiednią ilość płynów w organizmie.
Jak przygotować yerba mate na zimno? Wystarczy napełnić naczynie (najlepiej tykwę) suszem składającym się z grubszych liści. Tykwa powinna być wypełniona w około 2/3 objętości. Opcjonalnie możemy dodać 2 kostki lodu. Następnie zalewamy susz bardzo zimną wodą w temperaturze nieprzekraczającej 5°C. Czekamy przynajmniej pięć minut (nawet do dziesięciu), aby woda nasyciła się cennymi składnikami yerby i jej aromatem. Po tym czasie nasz orzeźwiający napój jest gotowy.
Napój chłodzący z migdałami, czyli legendarna orszada
Orszada to specjał, który przed laty był w naszym kraju bardzo popularny. Ma bliskowschodnie korzenie, a jego hiszpańska odmiana to horchata. Choć jest to napój o słodkim smaku, cenione są jego właściwości chłodzące i nawadniające. W Polsce orszada jest obecnie znana nielicznym. A szkoda, bo wspaniale się sprawdza podczas upałów, a ponadto jest źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych i energii.
Jak zrobić orszadę? Przepis na domowy napój na lato:
1. 150 g migdałów blanszowanych bez skórki namaczamy w wodzie przez minimum 6 godzin.
2. Po tym czasie odcedzamy i blendujemy migdały z dodatkiem 500 ml świeżej wody.
3. Powstałą mieszankę odcedzamy przez drobne sitko – uzyskujemy mleczko migdałowe.
4. W rondelku umieszczamy mleczko wraz z odrobiną cukru trzcinowego lub ksylitolu. Podgrzewamy, mieszamy, ale nie doprowadzamy do stanu wrzenia.
5. Gdy całość rozpuści się i połączy, dodajemy 1 lub 2 łyżeczki wody różanej bądź pomarańczowej.
6. Mieszamy, studzimy i umieszczamy na kilka godzin w lodówce.
Domowa orszada najlepiej smakuje z dodatkiem lodu. Nie tylko orzeźwia w gorące dni, ale też zawiera składniki wspierające układ krążenia, trawienny i nerwowy.
Napary ziołowe – dawka zdrowia na upalne dni
Picie ziół podczas upałów? To mniej popularny, ale bardzo dobry pomysł. Chłodne napary ziołowe działają orzeźwiająco, odświeżająco, a także wspierają trawienie, które w trakcie wysokich temperatur jest utrudnione. Napój z mięty na lato nawadnia, wspiera prawidłową regulację temperatury i przyjemnie chłodzi. Dobrym wyborem będą również napary z szałwii, trawy cytrynowej, kwiatu hibiskusa, melisy oraz krwawnika pospolitego. Zaparzone zioła warto ostudzić i pić w wersji letniej lub chłodnej.
Elektrolity na upały – dla niezbędnej równowagi
Gorące powietrze i wysoka temperatura powietrza sprzyjają szybszej utracie wody. Wraz z potem tracimy cenne elektrolity, bez których nie jest możliwa równowaga organizmu. Jakie elektrolity na upał sprawdzą się najlepiej? Możemy sięgać zarówno po gotowe elektrolity w saszetkach lub tabletkach musujących, jak i napoje elektrolitowe domowej roboty. Do przyrządzenia domowych elektrolitów doskonale nadadzą się woda, sól, miód oraz sok z cytryny. Pijmy je przez cały dzień niewielkimi porcjami – zapewni to stałą dostawę niezbędnych minerałów.
Naturalne izotoniki – idealne dla osób aktywnych
Izotoniki to napoje funkcjonalne, które uzupełniają poziom elektrolitów i węglowodanów w organizmie. Ta grupa płynów jest dedykowana osobom, które są aktywne fizycznie i podczas wzmożonego wysiłku tracą z potem cenne substancje. Izotoniki są chętnie wybierane przez sportowców. Napoje izotoniczne na upały są zatem pomocne, gdy dużo się ruszamy i uprawiamy sport. Na rynku suplementów diety można znaleźć izotoniki w proszku o wielu ciekawych smakach, na przykład marki Vitaler’s oraz Activlab. Do stworzenia domowego izotoniku możemy użyć między innymi takich składników, jak woda kokosowa, sok z arbuza, sól kłodawska, miód czy sok z cytryny.
Również na naszym blogu: Odwodnienie organizmu – objawy, skutki i profilaktyka
Woda z dodatkiem cytryny, mięty i świeżych owoców
Co jeszcze pić w upały, aby poczuć się rześko i zyskać nową energię? W prostocie siła! Wystarczy do wody dodać plasterek cytryny, kilka listków mięty i owoce pokrojone w kostkę, by cieszyć się pełnią orzeźwiającego smaku. Powstała w ten sposób woda smakowa ugasi pragnienie i dostarczy porcję cennych witamin i minerałów. Do tego celu najlepiej nadają się takie owoce, jak arbuz, mango, melon, kiwi czy truskawki.
Troska o odpowiednie nawodnienie podczas upałów jest niezbędna dla zachowania energii, zdrowia i dobrego nastroju. Napoje na lato mogą być nie tylko pełne cennych składników, ale też kusić oryginalnym aromatem. Sięgajmy po nie każdego dnia i cieszmy się ich walorami zdrowotnymi i smakowymi.