Herbatka z kwiatostanów lipy ma działanie przeciwskurczowe, napotne, wykrztuśne, przeczyszczające i uspokajające. Jest stosowana do leczenia m.in. niestrawności, nadciśnienia, stwardnienia tętnic, wymiotów na tle nerwowym oraz kołatania serca.
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej, w szczelnym opakowaniu np. puszka, słoik. Chronić przed światłem.
5902194543125
7 Przedmioty
Herbatka z kwiatostanów lipy ma działanie przeciwskurczowe, napotne, wykrztuśne, przeczyszczające i uspokajające. Jest stosowana do leczenia m.in. niestrawności, nadciśnienia, stwardnienia tętnic, wymiotów na tle nerwowym oraz kołatania serca.
Herbatka z liści poziomki to jedna z najzdrowszych i najsmaczniejszych herbatek sporządzonych z surowców naszego klimatu. Liść poziomki zawiera np. więcej witaminy C niż owoce, ponadto wiele innych witamin i soli mineralnych. Oprócz walorów smakowych herbatka z liści poziomki doskonale wpływa na przewód pokarmowy oraz przemianę materii
Jałowiec jest niezbędną przyprawą w każdej kuchni, pozwala nadać potrawom charakterystyczny leśny zapach i słodko-gorzki smak. Idealny do bigosu, pieczeni i potraw warzywnych, a także jako przyprawa do alkoholi.
Galangal kencur (Kaempferia galanga) – roślina posiadająca korzeń przypominający imbir, surowcem zielarskim jest podziemne kłącze, którego główną substancją czynną jest galangina, należąca do grupy flawonoidów. Obok niej występuje wiele innych, cennych składników aktywnych o potwierdzonym korzystnym wpływie na organizm. To niezbędny składnik tajskich past curry o cytrusowo-korzennym zapachu. Stymuluje trawienie, działa rozkurczowo i lekko uspokaja.
Kora brzozy brodawkowatej wykazuje pozytywny wpływ na wątrobę oraz produkcję żółci.
Naukowcy wciąż prowadzą badania nad wykorzystaniem kory brzozy brodawkowatej w terapii chorób nowotworowych oraz w terapii osób zarażonych wirusem HIV.
Shankhapushpi (Convulvulus pluricaulis) – roślina pnąca, występuje głównie w Indiach. Zwiera takie substancje aktywne, jak: shankhapushpina, konwolamina, skopoletyna, fitosterole, kwasy tłuszczowe oraz składniki mineralne. Shankhapushpi cenione jest za swój korzystny wpływ na pracę mózgu i całego układu nerwowego. Według Ajurwedy oraz współczesnych badań wyraźnie zwiększa poziom koncentracji, ułatwia zapamiętywanie, a także koi napięcie, relaksuje i przynosi dobry sen. Codzienne spożywanie shankhapushpi uspokaja rozbiegany umysł oraz wpływa na wzrost życiowego wigoru. Polecane jest osobom przemęczonym oraz w okresach intensywnej nauki lub pracy intelektualnej.
Rdestowiec wykazuje silne działanie antyoksydacyjne i wspierające prawidłową pracę układu krążenia oraz układu odpornościowego. Stosowany jest w tradycyjnej medycynie chińskiej oraz japońskiej od niepamiętnych czasów, gdzie ceniony jest za swoje właściwości wzmacniania odporności oraz wyrównywania gorąca. Wyciągi z Reynoutria japonica mogą być wsparciem dla organizmu w okresach narażenia na infekcje, a także być pomocne w łagodzeniu objawów okresu przekwitania.
Wspiera procesy przeciwzapalne i pomaga przywrócić homeostazę organizmu. Korzystnie oddziałuje na poziom glukozy i cholesterolu.
Czarne porzeczki maja cztery razy więcej witaminy C niż pomarańcze, dwa razy tyle potasu co banany i dwa razy większą moc przeciwutleniającą niż jagody!
Regularne spożywanie czarnej porzeczki może zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju kamieni nerkowych oraz zabezpieczyć drogi moczowe przed nawracającymi infekcjami.
Kava kava, czyli pieprz metystynowy (Piper methysticum), jest krzewem z rodziny pieprzowatych o wzniesionych pędach i sercowatych liściach. Roślina ta uprawiana jest powszechnie na Wyspach Pacyfiku – w Mikronezji, Melanezji, Polinezji, na Fiji, Vanuatu i Hawajach. W pieprzu metystynowym występują aktywne składniki zwane kavalaktonami. Wywar z kavy kavy stanowi ważny element tradycji mieszkańców Wysp Oceanu Spokojnego. Z kava kava pozyskiwane są korzenie, nazywane waka, oraz grubsze części łodygi znajdujące się tuż nad korzeniem, zwane lawena. Lawena charakteryzuje się mniejszą zawartością kavalaktonów w porównaniu z waką. Według aktualnych przepisów prawnych kava kava nie jest przeznaczona do spożycia.