Twój koszyk
Nie ma więcej pozycji w koszyku 38,00 zł
Genmaicha to wysokiej jakości zielona herbata sencha połączona z ziarenkami prażonego ryżu („genmai”). Ryż jest specjalnie namaczany i parzony zanim zostaje wysuszony i poddany prażeniu.
W Japonii bancha jest uważana za herbatę codzienną i często podawana do posiłków. Można ją pić cały dzień, ponieważ zawiera około 70% mniej kofeiny niż gyokuro. Charakteryzuje się większą zawartością garbników niż inne herbaty, bo jej liście przez dłuższy czas są poddawane fotosyntezie. Garbniki, inaczej taniny, posiadają właściwości przeciwzapalne, ściągające i odtruwające.
Banchę można parzyć kilkukrotnie.
Skład: 100% organiczna zielona herbata bancha
Kraj pochodzenia: Japonia
Sposób parzenia: 3-4g na 150ml | 3-4 min. | 70-80°C
SENCHA-NO.21 | HOJICHA | GENMAICHA | KUKICHA | BANCHA | WAKOUCHA | |
SKŁADNIKI: | Zielona herbata Sencha | Prażone liście zielonej herbaty Sencha | Zielona herbata Sencha & ziarna prażonego brązowego ryżu | Gałązki zielonej herbaty | Zielona herbata Bancha | Czarna herbata Wakoucha |
SMAK: | Lekko słodki z ziemną nutą | Unikalny, drzewny aromat | Słodko- maślany, orzechowy | Delikatnie słodki i lekko orzechowy z nutami morza | Delikatny roślinny z gorzkim posmakiem | delikatnie kwiatowy z nutami słodowymi |
KOLOR NAPARU: | Zielonkawo-złoty | Karmazynowy brąz | Jasnożółty | Jasnozielony | Jasny żółto-zielony odcień | bursztynowy |
POCHODZENIE: | Kagoshima, Kyushu, Japonia | Kagoshima, Kyushu, Japonia | Kagoshima, Kyushu, Japonia | Kagoshima, Kyushu, Japonia | Kagoshima, Kyushu, Japonia | Wyspa Honsiu, Japonia |
CERTYFIKAT EKOLOGICZNY: | Tak | Tak | Tak | Tak | Tak | Tak |
POZIOM TEINY: | Wysoki | Niski | Średni | Niski | Średni | Średni |
POLECANE SPOŻYCIE: | Przed południem | Wieczorem, polecana również w diecie makrobiotycznej | Po południu, często spożywana do posiłków | Wieczorem, polecana również w diecie makrobiotycznej | O każdej porze dnia | O każdej porze dnia |