Kukicha powstaje przy okazji produkcji innych zielonych herbat, kiedy blaszki liści są oddzielane od pozostałych elementów. Jej smak przez to jest zdecydowanie inny: delikatniejszy, słodszy i lekko orzechowy. Dzięki niskiej zawartości kofeiny kukicha idealnie nadaje się do picia dla dzieci, kobiet w ciąży oraz o późnych porach dnia. Z tego względu jest też, razem z hojichą, często rekomendowaną herbatą w diecie makrobiotycznej. 

Kukicha posiada wysoką zawartość relaksującej teaniny. Teanina w liściach w procesie fotosyntezy zmienia się w taniny, które dają „gorzkawy” posmak w herbacie. Ponieważ fotosynteza nie zachodziw łodygach, mają one naturalną wysoką zawartość teaniny.

Kukicha marki Moya powstaje w procesie produkcji matchy, kiedy liście i łodygi są odseparowywane od arachy (blaszki liści herbaty – półprodukt matchy). W odróżnieniu od zwykłej kukichy jest bardzo delikatnie prażona (dużo krócej niż hojicha). Dzięki temu uzyskuje silniejszy aromat i ciemniejszy żółto-brązowy kolor. 


Kraj pochodzenia: Japonia 

Skład: 100% organiczna zielona herbata kukicha 

Sposób parzenia: 2-3g na 150ml | 2-3 min. | 80-90oC

Kukicha świetnie nadaje się do 3-4 krotnego zaparzania.




5904730935739

Zobacz także

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Product added to compare.