Płatki ryżowe błyskawiczne
Powstają z ziaren ryżu poprzez poddanie go działaniu pary wodnej i prasowaniu. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, a przy tym pełne cennych wartości odżywczych. Są lekkostrawne i bogate w żelazo i wapń. Co ważne - nie zawierają glutenu, dlatego alergicy mogą bezpiecznie je zjeść. Płatki ryżowe mogą zastąpić w diecie płatki kukurydziane lub owsiane.
✅ Są bardzo szybkie w przygotowaniu;
✅ Lekkostrawne i bogate w żelazo i wapń;
✅ Niska zawartość tłuszczu;
✅ Zawierają w sobie witaminę D, która przeciwdziała chorobom serca;
✅ Zalecane podczas różnych rodzajów infekcji żołądka lub jelit;
✅ Można je ugotować zarówno na wodzie jak i mleku i podać w formie „ryżanki”;
✅ Można zamienić w diecie z płatkami kukurydzianymi i owsianymi;
✅ Płatki nie zawierają glutenu;
✅ Polecane są również dla osób borykających się z anemią, ze względu na zawartość żelaza.
Stanowią produkt sycący, a przy tym bardzo lekkostrawny. Zawierają dużą ilość wapnia, bo aż 30 mg na 100 g. Polecane są również dla osób borykających się z anemią, ze względu na zawartość żelaza. Plusem jest niska zawartość tłuszczu, dlatego polecane są dla osób na diecie odchudzającej. Znajdziemy w nich również źródło białka i cenne witaminy z grupy B (przede wszystkim B1 i B2). Płatki ryżowe posiadają jednak wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby z cukrzycą powinny raczej ograniczyć spożywanie tego produktu.
Zawierają również witaminę E, która zapobiega starzeniu się skóry. Z kolei witamina K odpowiada za poprawne funkcjonowanie układu krwionośnego. Płatki ryżowe zawierają również w sobie witaminę D, która przeciwdziała chorobom serca. Płatki nie zawierają glutenu, dlatego są zalecane do spożycia dla osób z celiakią lub z uczuleniem na gluten. Spożywanie płatków ryżowych jest również zalecane podczas różnych rodzajów infekcji żołądka lub jelit. Wówczas z płatków należy przygotować kleik, który łagodzi podrażnienia powstałe na skutek choroby.
Płatki ryżowe błyskawiczne - do czego użyć
Można je ugotować zarówno na wodzie jak i mleku i podać w formie „ryżanki” z ulubiony dodatkami na śniadanie. Jest to odpowiednik owsianki, więc finalne danie ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Świetnie sprawdza się również jako naturalny zagęstnik sosów czy zup. Można dodawać je również w surowej postaci do koktajli, jogurtów czy deserów.
Płatki ryżowe można zamienić w diecie z płatkami kukurydzianymi i owsianymi. Można z nich także przygotować kleik potrzebny do walki z infekcjami żołądka lub jelit. To, co wyróżnia płatki ryżowe to delikatny smak.