Kaszę kukurydzianą wytwarza się z ziaren kukurydzy, które po wyłuskaniu z łupiny są rozdrabniane i suszone. Na końcowym etapie produkcji ma ona strukturę nieco grubszą od kaszy manny. Potrawy z kaszy kukurydzianej warto spróbować z powodu jej delikatnego i aromatycznego smaku czy lekkostrawności. Ma dużą zawartość substancji odżywczych, witamin oraz błonnika. Produkt bardzo znany na terenie Ukrainy, Gruzji, Rumunii czy na Półwyspie Bałkańskim.
Kasza kukurydziana - właściwości
Kasza kukurydziana jest świetnym źródłem witaminy A, która w głównej mierze pomaga w poprawieniu kondycji naszych włosów, skóry i paznokci. Jest to też składnik, który pozytywnie wpływa na wzrok. Zawartość witaminy, nie maleje podczas gotowania. Kasza dostarcza nam spore ilości selenu, pierwiastek ten zwalcza wolne rodniki, które są odpowiedzialne za powstawanie stresu oksydacyjnego w ustroju. Prowadzi to do wielu schorzeń, w tym nowotworów. Kasza kukurydziana nie zawiera glutenu.
Warto dodać, że selen jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego czy np. tarczycy. Prócz tego jest to składnik przynoszący ulgę w zaburzeniach nastroju czy nadmiernej nerwowości. Pamiętać należy, że niezbędny jest on dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego czy np. tarczycy. Prócz tego jest to składnik przynoszący ulgę w zaburzeniach nastroju czy nadmiernej nerwowości.
Kasza kukurydziana - do czego użyć
Kasza kukurydziana najlepiej nadaje się jako dodatek do obiadu. Należy ją gotować przez 15-20min. Na 2,5 szklanki wody przypada 1 szklanka kaszy. To właśnie kasza kukurydziana najczęściej jako pierwsza włączana jest do diety niemowlaka. Przemawiają za tym przede wszystkim brak glutenu oraz łatwa przyswajalność. Można zrobić z niej smaczne kluseczki, placuszki, a nawet chleb. Najbardziej popularną potrawą z użyciem kaszy kukurydzianej jest polenta, czyli typowo włoski przysmak podawany z serem i sosem.