Ekologiczna kawa żołędziówka
Kawa z żołędzi jest cenionym od pokoleń napojem prozdrowotnym. W przeszłości w Europie nie znano pitej dziś kawy z nasion kawowca. Do sporządzania napoju w charakterze kawy używano różnych dostępnych surowców. Jednym z najbardziej znanych były nasiona dębu. Kawa z żołędzi w Europie Środkowo-Wschodniej lokalnie była wykorzystywana jeszcze do niedawna.
Kawa z żołędzi reguluje pracę całego układu pokarmowego, wzmacnia wątrobę i żołądek. Zalecana jest przy kuracjach odchudzających, gdyż pita na czczo likwiduje uczucie głodu i daje uczucie sytości. Polecana jest do picia jako napój ogólnie wzmacniający i energetyzujący.
Sposób użycia:
jedną czubatą łyżeczkę kawy w przeliczeniu na 1 szklankę wody wsypać do naczynia i gotować około 2-3 minuty. Odstawić na 5-10 minut, przelać do filiżanek. Można dodać mleko, śmietankę lub posłodzić wg uznania.
Składniki:
prażone i mielone żołędzie* 98,5% z dodatkiem przypraw: kardamon*, cynamon*, goździki* w różnych proporcjach.
*produkt rolnictwa ekologicznego
Zawartość netto: 200g
Kraj pochodzenia: Polska