Naturalna substancja pochodzenia roślinnego, pozyskiwana z nasion rośliny Cyamopsis tetragonoloba L.
Jest jednym z najczęściej obecnie stosowanych dodatków do żywności na świecie. Masowo wykorzystuje ją przemysł spożywczy. Posiada właściwości emulgujące i zagęszczające
Wchodzi w skład preparatów wspomagających odchudzanie. Ma działanie przeczyszczające i hamujące apetyt.
Guma guar ma postać proszku barwy żółtawo-białej, prawie bez zapachu. Rozpuszcza się w zimnej wodzie. Wykorzystywana jest do zagęszczania zup, niskotłuszczowych majonezów i sosów sałatkowych, napojów, soków warzywnych oraz żywności niskokalorycznej. Guma guar jako środek zagęszczający i wiążący wodę, używana jest w pieczywach i ciastach. Nadaje strukturę ciągliwą i kleistą niskokalorycznym mlecznym napojom smakowym i deserom.
Składniki: guma guar (5000CPS)
Sposób użycia: do pieczenia około 1 łyżeczki na 0,5 kg ciasta
Szczególnie dobre właściwości guma guar wykazuje w połączeniu z gumą ksantanową, znacznie zwiększając lepkość i żelowatość gotowej mieszanki.