Pestki moreli zawierają amigdalinę (witaminę B17). Są również nieocenionym źródłem witaminy B15, magnezu oraz kwasu salicylowego.
Właściwości:
Pestki moreli zawierają one amigdalinę zwaną inaczej witaminą B17. Zainteresowanie tym związkiem wzrosło, gdy w latach 20 ubiegłego wieku, dr Ernst Theodore Krebss podał informację, że substancja ta może zwalczać choroby nowotworowe. Amigdalinę można znaleźć w pestkach wielu owoców i w orzechach. Po spożyciu tej substancji, w organizmie powstają metabolity: cyjanek, prunazyna i benzaldehyd. Trzeba zaznaczyć, że niestety nie ma jednoznacznych badań naukowych, które dopuściłyby ten związek do oficjalnego lecznictwa. Popularne źródła zielarskie podają, że w profilaktyce raka wystarczy spożycie 1-2 jąder pestek moreli dziennie.
Składniki:
Pestki moreli
Kraj pochodzenia:
Tadżykistan
Uwaga:
Zalecane przez UE dzienna dopuszczalna ilość pestek, które można spożyć bez nieprzyjemnych efektów ubocznych wynosi 1-2 sztuki.
Przeciwwskazania:
Nie stosować u kobiet w ciąży i w trakcie karmienia oraz u małych dzieci.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnym opakowaniu np. puszka, słoik w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed światłem i wilgocią.