Makaron żytni to ekologiczna alternatywa dla tradycyjnych makaronów. Makaron żytni, powstał na bazie mąki razowej typu 2000 pozyskiwanej z upraw ekologicznych.
Produkt jest łatwy w przygotowaniu i posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest propozycją odpowiednią także dla osób zmagających się z cukrzycą czy początkowo podwyższonym poziomem cukru we krwi.
Składniki: mąka żytnia razowa typ 2000 (z upraw ekologicznych, mielona na kamiennych żarnach)
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna 1420 kJ / 337 kcal
Tłuszcz całkowity 1,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g
Węglowodany przyswajalne 63 g
w tym cukry 6,8 g
Błonnik 16 g
Białko 9,1 g
Sól 0,01 g
Sposób przygotowania: makaron gotować w wodzie -100 g makaronu na 1l osolonej wody (czas gotowania różny w zależności od formy makaronu).
Przechowywać w miejscu suchym i przewiewnym. Pomieszczenie do przechowywania powinno być bez obcych zapachów oraz zabezpieczone przed szkodnikami.
Dane producenta/dystrybutora P. P. H. Tabit Sp. z o. o.