Ekologiczna kawa orkiszowa
Orkisz to stara pierwotna forma pszenicy. Jej uprawa była modna głównie w średniowieczu. Dzisiaj odtwarza się w wielu krajach ten gatunek, ponieważ jego walory zdrowotne trudno przecenić. Według literatury orkisz bogaty jest w białko, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i biopierwiastki. Spożywany w postaci kawy reguluje pracę przewodu pokarmowego, energetyzuje organizm, zwiększa odporność na choroby, usuwa toksyny i cholesterol oraz ogólnie działa odmładzająco. Kawa może być pita w dowolnej ilości przez dzieci, dorosłych i starszych - nie zawiera kofeiny.
Sposób użycia:
jedną czubatą łyżeczkę kawy w przeliczeniu na 1 szklankę wody wsypać do naczynia i gotować około 2-3 minuty. Odstawić na 5-10 minut, przelać do filiżanek. Można dodać mleko, śmietankę lub posłodzić wg uznania.
Składniki:
mielone ziarna prażonego orkiszu* 100%
*produkt rolnictwa ekologicznego
Zawartość netto: 200g
Kraj pochodzenia: Polska