Ciekawa przyprawa oraz dodatek do herbat i yerba mate. Pachnie jak połączenie mięty, liścia laurowego i kamfory.
Właściwości:
-moczopędne,
-przeciwzapalne,
-przeczyszczające,
-ułatwia pracę wątroby,
-działa rewitalizująco na skórę.
Właściwości:
Boldoa aromatyczna (Peumus boldus) – nazywana boldo. Surowcem zielarskim są liście, zawierające alkaloidy (głównie boldynę i leurotetaninę) oraz liczne flawonoidy, olejki eteryczne, garbniki oraz sole mineralne. Główne składniki aktywne odpowiadają za działanie żółciopędne, żółciotwórcze i pobudzające wydzielanie enzymów trawiennych. Wpływa to na efektywną pracę układu pokarmowego, dobre wchłanianie i przyswajanie składników odżywczych. Rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej wykorzystują liście boldo od wieków, dobrze znając ich dobroczynny wpływ na wątrobę, pęcherzyk żółciowy oraz prawidłowe trawienie. Ze względu na przyjemny zapach i smak boldo sprawdza się jako samodzielny napar do picia lub dodatek do herbat lub yerba mate, a także znajduje zastosowanie w kuchni w postaci aromatycznej przyprawy, nieco przypominającej liście laurowe z delikatną nutą miętowo-paprykowo-cynamonową.
Właściwości prozdrowotne:
-korzystnie wpływa na pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego,
-wspomaga prawidłowe trawienie,
-działa przeciwdrobnoustrojowo, szczególnie w obrębie przewodu pokarmowego,
-wykazuje lekkie działanie relaksujące ciało i umysł.
Skład:
Liść boldo cięty 100%
Kraj pochodzenia:
Brazylia
Zalecany sposób użycia:
Napar: 1 łyżeczkę liści zalać szklanką wrzącej wody, parzyć pod przykryciem 10-15 minut.
Spożywać maksymalnie 2 szklanki naparu dziennie, najlepiej podczas posiłków.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu niedostępnym dla dzieci!
Przeciwwskazania:
Nie stosować w okresie ciąży i laktacji.
Zdrowie:
Wsparcie snu, stres, napięcie, mocna wątroba, trawienie, bóle, przyprawa.
Zobacz także