W zielarstwie wykorzystywane są jego kwiaty oraz ziele. Najważniejszymi substancjami obecnymi w Hyssopus officinalis są: terpeny, olejki eteryczne, flawonoidy, żywice i garbniki. Już w starożytności hyzop ceniony był przez greckich lekarzy, którzy uznawali go za środek oczyszczający i wzmacniający drogi oddechowe. Ponadto święte ziele służyło dawniej także do celów rytualnych. Jego charakterystyczny zapach i smak sprawiły, że od wieków znajduje miejsce w kuchni w postaci przyprawy do zup, sosów oraz alkoholi domowej produkcji. Hyzop lekarski nadaje głębi potrawom, szczególnie daniom mięsnym i rybnym. Jednak jeśli chcemy wydobyć z niego najwięcej korzyści dla zdrowia, możemy przygotować z niego aromatyczny, lekko gorzki napar.
Właściwości prozdrowotne:
- Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego.
- Korzystnie wpływa na trawienie.
- Wspomaga naturalną odporność i delikatne uspokaja.
- Stanowi cenną przyprawę o lekko gorzkawym, korzenno-miętowym smaku.
Składniki:
Ziele hyzopu 100%.
Hyzop lekarski – ziele cięte lub mielone.
Produkt najwyższej jakości!
Kraj pochodzenia: Polska.
Zalecany sposób użycia:
Ziele cięte:
Używać jako przyprawę lub sporządzić napar:zalać 1-2 łyżeczki suszu wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Można nieco dosłodzić. Wypijać 2-3 razy dziennie po szklance naparu.
Ziele mielone
1 łyżeczkę proszku zalać ok. 40 ml gorącej wody w kieliszku, wypić z osadem po ostygnięciu. Pić 2-3x dziennie.
Jako przyprawa można stosować wedle uznania.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania:
Nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.
Część rośliny: | ziele |
---|
Sposób zbioru: | Z upraw konwencjonalnych |
---|
Tradycyjna medycyna: | Europejska |
---|
Kraj pochodzenia: | Polska |
---|
Smak: | gorzki |
---|
Zdrowie: | Prawidłowa odporność, Regulacja miesiączki, Trawienie |
---|
Ostrzeżenia: | nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji |
---|