Ciecierzyca jest szczególnie popularna wśród wegan i wegetarian. Za sprawą dużej ilości białka, wielkiej ilości cennych składników odżywczych oraz dobrego smaku może być zamiennikiem tradycyjnego mięsa. Ciecierzyca charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, więc bez problemu może być stosowana w diecie osób z cukrzycą.
Właściwości:
W ciecierzycy znajdziemy szereg witamin z grupy B, oraz witaminę A i C. Znajduje się w niej również wiele cennych minerałów, jak magnez, żelazo, potas, wapń, czy kwas foliowy. Ciecierzyca jest idealnym źródłem błonnika. Te wszystkie walory zdrowotne powodują, że ten produkt jest uważany za bardzo cenny składnik w diecie opartej o zasady zdrowego odżywiania.
Zastosowanie:
Z ciecierzycy można robić gulasze, sałatki, pasztety i burgery. Swoim smakiem wzbogaca dania z makaronami, można z niej robić bardzo sycące zupy. Ciecierzyca doskonale komponuje się z wieloma przyprawami, jak tymianek, kolendra, kurkuma, czy cynamon.
Wartości odżywcze (na 100g):
Wartość energetyczna 340 kcal
Tłuszcz 6 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 1 g
Węglowodany 44 g
W tym cukry 11 g
Błonnik 17 g
Białko 19 g
Sól 0,06 g
Kraj pochodzenia:
Ukraina