Kadziłowiec (Boswellia serrata) – drzewo, którego żywica zwana jest także olibanum lub shallaki. Związki aktywne to głównie kwasy bosweliowe i olejki eteryczne, które odpowiadają za kojący aromat rośliny oraz jej właściwości prozdrowotne.
Właściwości:
-pomaga zachować sprawność stawów,
-zmniejsza stany zapalne szczególnie w obrębie jelit, stawów mięśni i kości,
-działa łagodząco na błonę śluzową przewodu pokarmowego,
-korzystnie wpływa na układ oddechowy.
Od tysięcy lat kadzidłowiec stosowany jest podczas ważnych ceremonii i rytuałów, według dawnych wierzeń dym olibanum oczyszcza przestrzeń i podnosi energię zgromadzonych. Boswellię zaczęto też stosować w celach terapeutycznych, do pielęgnacji skóry, oczyszczania dróg oddechowych i usprawniania pracy jelit.
Skład: mielona żywica kadzidłowca 100%
Zalecany sposób użycia: 1-2 g żywicy zalać 100 ml wrzątku, wypić z osadem po ostudzeniu. Stosować 2-3 razy dziennie z posiłkiem. Należy rozpocząć od małych porcji, a po kilku dniach je zwiększyć w razie potrzeby.
Kraj pochodzenia: Indie