Kadziłowiec (Boswellia serrata) – ważnym surowcem zielarskim jest żywica kadzidłowca, nazywana także olibanum lub shallaki. Głównymi związki aktywnymi obecnymi w Boswellia serrata są kwasy bosweliowe i olejki eteryczne. Substancje te odpowiadają za kojący aromat rośliny oraz jej właściwości prozdrowotne.
Boswellia wspiera organizm w obliczu stanów zapalnych, zwłaszcza tych w obrębie stawów, kości, mięśni i jelit.
Od tysięcy lat kadzidłowiec stosowany jest podczas ważnych ceremonii i rytuałów, szczególnie w Indiach. Według dawnych wierzeń dym olibanum oczyszcza przestrzeń i podnosi energię zgromadzonych. Z biegiem lat medycyna ludowa zaczęła wykorzystywać kadzidłowiec również w celach terapeutycznych. Stosowano go do pielęgnacji skóry, oczyszczania dróg oddechowych i usprawniania pracy jelit. Wiele z tych zastosowań można wykorzystać również dzisiaj. Boswellia serrata sprawdzi się jako kojące kadzidło, a także jako środek działający korzystnie na pracę stawów oraz łagodząco na błonę śluzową przewodu pokarmowego.
Właściwości prozdrowotne:
-pomaga zachować wysoką sprawność stawów
-optymalizuje odpowiedź przeciwzapalną, szczególnie w obrębie jelit
-wspiera w utrzymaniu prawidłowego profilu lipidowego
-korzystnie wpływa na układ oddechowy
Skład: mielona żywica kadzidłowca 100%
Kraj pochodzenia: Indie
Zalecany sposób użycia: 1-2 g żywicy zalać 100 ml wrzątku, wypić z osadem po ostudzeniu. Stosować 2-3 razy dziennie z posiłkiem.
Należy rozpocząć od małych porcji, a po kilku dniach je zwiększyć w razie potrzeby.
Sposób przechowywania: przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci! Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania: nie stosować w trakcie ciąży i laktacji.