Chuchuhuasi (Maytenus krukovii) – to mielona kora drzewa z Peru, którą Indianie z plemienia Quechua stosowali dawniej na bóle pleców i bóle stawów. W korze obecne są rzadkie alkaloidy spermidynowe i seskwiterpenowe oraz bardziej znane substancje aktywne, takie jak: kumaryny, saponiny, triterpeny, katechiny, kwasy organiczne oraz fenole. Nazwa rośliny z języka rdzennych mieszkańców Amazonii oznacza „drżące plecy” i według plemiennej medycyny tradycyjnej jej kora wykazuje działanie redukujące dreszcze, występujące w przypadku osłabionej odporności i podwyższonej temperatury ciała. Ponadto od setek lat chuchuhuasi wykorzystywana jest przez Indian jako środek działający łagodząco na przeciążone mięśnie i stawy.
Kora Maytenus krukovii optymalizuje odpowiedź przeciwzapalną organizmu. Odwarem z chuchuhuasi można przemywać skórę lub zastosować w postaci regenerujących kompresów. Produkt służy wyłącznie do użytku zewnętrznego.
Właściwości prozdrowotne:
-koi zmęczone mięśnie i stawy oraz dba o ich prawidłowe funkcjonowanie
-miejscowo wspiera prawidłową odpowiedź organizmu na stan zapalny
Skład: kora chuchuhuasi mielone 100%, pozyskiwana z tradycyjnych upraw w Peru.
Kraj pochodzenia: Peru
Zalecany sposób użycia: odwar - 3 łyżki mielonej kory zalać 2 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut. Odstawić na 20 minut, przecedzić. Stosować do użytku zewnętrznego.
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu niedostępnym dla dzieci. Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania: nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.