Krokosz barwierski (Carthamus tinctorius) – w Chinach nazywany Hong-Hua. Pozyskiwane są z niej przede wszystkim kwiaty, zawierające kartaminę – substancję aktywną należącą do grupy flawonoidów oraz inne składniki, takie jak: żółcień krokoszowa, izokartamidyna, safflamina, saffor i luteolina. Krokosz dodaje potrawom złocistego koloru i przyjemnego aromatu. Poprawia krążenie i pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi.
Od tysięcy lat Carthamus tinctorius wykorzystywany jest w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej jako środek wspierający prawidłowe krążenie. Płatki krokosza, ze względu na wysoką zawartość barwinków, są szeroko wykorzystywane do barwienia produktów spożywczych. Napary z krokosza sprawdzają się jako środek regulujący intensywność krwawień miesiączkowych, ponadto wpierają pracę całego układu krwionośnego, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze. Suszone kwiaty krokosza można dodawać do potraw i napojów, aby nadać im złocistego blasku.
Właściwości prozdrowotne:
-korzystnie wpływa na przebieg menstruacji: łagodzi ją, gdy jest zbyt obfita i pobudza, gdy jest skąpa
-wspiera prace układu krwionośnego: wzmacnia naczynia krwionośne, wspomaga prawidłowe krążenie, sprzyja odpowiedniemu ciśnieniu krwi.
-łagodzi napięcie nerwowe
Skład: płatki kwiatów krokosza barwierskiego 100%
Kraj pochodzenia: Polska
Zalecany sposób użycia: napar: 1-2 g kwiatów (ok. łyżeczkę) zalać 200 ml wrzącej wody, odstawić pod przykryciem na 20 minut. Przecedzić. Wypić w ciągu dnia w dwóch porcjach. Napar można stosować również do przemywania skóry.
Sposób przechowywania: przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci! Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania: nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji. Środki ostrożności: Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Zdrowie: stres, napięcie, regulacja miesiączki, sprawne krążenie