Pieprz syczuański (Zanthoxylum piperitum) – aromatyczna przyprawa pochodząca z Chin o wyrazistym, pikantnym smaku z delikatną nutą cytrusową. Stanowi ona ważny składnik chińskiej mieszanki 5 smaków. Mimo nazwy, pieprzu syczuańskiego nie należy mylić z tradycyjnym pieprzem, ponieważ nie ma on z nim wiele wspólnego. Pieprz syczuański jest to wysuszona, zewnętrzna łuska owoców z żółtodrzewa pieprzowego. Pachnie cytrynowo-pieprznie i powoduje drętwienie języka.
Zanthoxylum piperitum stanowi nieodłączny element kuchni prowincji Syczuan i jest bardzo popularny w całych Chinach. Można spotkać go w towarzystwie imbiru, anyżu, cynamonu i chili. Świetnie sprawdza się w potrawach mięsnych i warzywnych, nadając im charakterystycznej ostrości. Przed użyciem przyprawę warto lekko podprażyć na patelni, aby wydobyć z niej pełnię smaku, a następnie skruszyć na drobno. Pieprz syczuański to strzał w dziesiątkę dla każdego pasjonata kuchni orientalnej.
Właściwości:
-stanowi niepowtarzalną przyprawę o pikantnym, orientalnym smaku
-korzystnie wpływa na trawienie
-pieprz syczuański pochodzący z tradycyjnych upraw
Skład: pieprz syczuański 100%
Kraj pochodzenia: Chiny
Zalecany sposób użycia: jako przyprawa, w ilości według uznania.
Sposób przechowywania: przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci! Po otwarciu produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w ciemnym i chłodnym miejscu.