Płatki orkiszowe są produkowane z ziaren orkiszu poprzez zgniatanie. Podobnie jak popularne płatki owsiane zawierają dużo witamin i minerałów. Orkisz jest to prastara pszenica, która jest uznawane za jedno z najzdrowszych zbóż.
Właściwości:
Orkisz zawiera w sobie więcej białka, tłuszczu oraz błonnika niż większość odmian pszenicy. Jest bogatym źródłem żelaza, wapnia, cynku, potasu oraz witaminy z grupy B. Dzięki spożywaniu orkiszu organizm człowieka się wzmacnia i jest polecany dla osób osłabionym. Płatki orkiszowe poprawiają kondycję włosów oraz paznokci, są idealne dla osób po zawałach oraz cukrzyków. Dzięki zawartości rodanidu, czyli substancji będącej naturalnym antybiotykiem, orkisz wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i wzmacniające układ odpornościowy. Dodatkowo płatki orkiszowe obniżają poziom cholesterolu oraz poprawiają koncentrację.
Zastosowanie:
Płatki orkiszowe można jeść zarówno surowe, jak i ugotowane. Warto dodać je do jogurtu, domowej granoli lub słodkich i wytrawnych wypieków. Z powodzeniem wykorzystamy je również w pielęgnacji twarzy, jako główny element maseczki nawilżającej lub oczyszczającej.
Wyprodukowano w Polsce.
Wartości odżywcze (na 100g):
Wartość energetyczna 334 kcal
Tłuszcz 2,58 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g
Węglowodany 61,34 g
W tym cukry 2,16 g
Błonnik 9,68 g
Białko 11,41 g
Sól 0,01 g
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.